Göz kuruluğu nedir, belirtileri nelerdir ?

Göz küreleri içindeki gözlerimizin hareketleri göz yaşı bezlerinin ürettiği salgı sayesinde kolaylaşır. Göz yaşı adı verilen salgının bu görevi günlük hayatımızda pek fark edilmez. Genellikle duygusallaşıp ağladığımızda veya mutfakta soğan doğrarken akan göz yaşı aslında sürekli üretilmekte ve salgılanmaktadır. Bu sayede bir yandan göz hareketleri kolaylaşırken, diğer yandan gözlere kaçan tozlar ve mikroplar temizlenir. Göz yaşının göz için yeterli nemi sağlayamaması durumunda "göz kuruluğu" meydana gelir. Göz kuruluğu, gözlerde batma hissi ve yanma gibi şikayetlere sebep olup kişide rahatsızlık yaratır. Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak, uzun süre klimalı odada oturmak veya bisiklete binmek gibi durumlar göz kuruluğuna yol açabilir. Ayrıca yeterli göz yaşı üretilemezse veya üretilen göz yaşı istenen kalitede olmadığı zaman da göz kuruluğuna rastlanır.


Göz yaşının içeriğinde neler bulunur ?

Göz yaşı bezlerinde üretilen göz yaşı; su, yağ ve mukustan oluşur. Bu karışım gözün yüzeyini temizler ve gözü enfeksiyonlardan korur. Bu maddeler gözün üzerinde 3 tabaka oluşturur. Gözün üzerindeki ilk tabaka mukus tabakasıdır. Bunun üzerinde su ve en üstte de yağ tabakası yer alır.

Göz yaşını oluşturan karışım içindeki maddeler uygun miktarlarda bulunmazsa göz yaşı fonksiyonunu tam olarak yerine getiremez ve göz kuruluğu meydana gelir. Örneğin göz yaşı içinde bulunan ve göz kapaklarının kenarındaki yağ bezleri tarafından üretilen yağ miktarındaki azalma göz üzerinde ince bir tabaka oluşturan suyun daha çabuk buharlaşmasına sebep olacağından gözlerde kuruluk ortaya çıkar.

Benzer şekilde göz yaşı bezleri tarafından yeterli miktarda su üretilemezse bu durumda yağlı tabaka ile mukus tabakası biraraya gelip çapaklanma oluşur ve kuruma meydana gelir.

Mukus tabakası ise gözün üstünü örten ilk tabakadır. Eğer yeterli mukus olmazsa gözde kornea üzerinde kuru alanlar oluşur.

Göz kuruluğu


Göz kuruluğunun belirtileri nelerdir ?

Gözlerde batma hissi,

Gözlerde yanma hissi,

Göz içinde ve çevresinde çapaklanma,

Duman veya rüzgar nedeniyle gözlerde tahriş,

Göze bir şey kaçmış gibi hissetmek,

Zaman zaman aşırı göz yaşarması,

Işığa hassasiyet,

Gözlerde kızarıklık,

Gözlerde ağrı,

Gözlerde yorgunluk,

Görme bulanıklığı.

Yorumlar