Göz kuruluğunun sebepleri nelerdir ?

Gözlerimizin göz kürelerinin içindeki hareketleri ve sürekli temizlenerek görmemizi sağlaması göz yaşının bulunmasına bağlıdır. Su, yağ ve mukus karışımından oluşan göz yaşı, göz üzerinde ince bir tabaka oluşturur. Gözün üzerindeki ilk tabakada mukus, ikinci tabakada su ve üçüncü tabakada yağ bulunur. Göz yaşının içindeki bu maddelerin belirli oranlarda bulunması gerekir. Bileşimindeki maddelerde meydana gelen değişiklikler gözlerde kuruluğa sebep olabileceği gibi, üretimindeki azalma, göz kapaklarındaki problemler, hava şartları, kullanılan ilaçlar gibi birçok etmen de göz kuruluğuna yol açabilir.


Göz yaşı üretimindeki azalmanın sebepleri nelerdir ?


Yeterli miktarda göz yaşı üretilememesi göz kuruluğunun başta gelen sebeplerindendir. Üretim azalmasının sebepleri şunlardır:

Yaşlanma: Göz yaşı üretimi yaşlandıkça azalır. Elli yaşın üzerinde olan kişilerde göz kuruluğuna sık rastlanır.

Menopoz: Kadınlar menopoza girdikten sonra göz kuruluğundan şikayet etmeye başlarlar. Bunu sebebi menopoz sonrası görülen hormonal değişikliklerdir.

Hastalıklar: Çeşitli hastalıklar göz kuruluğuna yol açabilir. Şeker hastalığı, romatoid artrit, tiroid bezi ile ilgili hastalıklar ve A vitamini eksikliği gibi durumlar göz kuruluğunun sebebi olabilir.

Gözlerde yapılan lazer cerrahisi: Göz kuruluğunun nedenlerinden birisi de lazer cerrahisi olabilir. Lazer cerrahisine bağlı göz kuruluğu genellikle geçicidir.

Göz yaşı bezlerinde hasar: Göz yaşı bezlerinde iltihaplanma veya radyasyon nedeniyle meydana gelen hasarlar göz yaşı üretimini azaltabilir.


Göz kapaklarının göz kuruluğu ile ilişkisi nedir ?

Göz kapakları her kırpıldıklarında göz yaşını ince bir tabaka halinde gözün üzerine yayar. Göz kapaklarında bir problem olması durumunda göz kapağı bu işlevi yerine getiremez ve göz kuruluğu oluşur

Göz kuruluğu


Göz kuruluğuna sebep olan ilaçlar nelerdir ?

Bazı tansiyon ilaçları,

Antihistaminik ilaçlar,

Bazı hormon tedavileri,

Bazı antidepresan ilaçlar,

Sivilce tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar.


Çalışma şartlarının göz kuruluğu ile ilişkisi nedir ?

Kuru hava veya rüzgarlı hava şartlarında çalışan kişilerde göz kuruluğu meydana gelir. bilgisayar başında çalışanlar da gözlerini daha az kırptıkları için bu kişilerde göz kuruluğu görülebilir.

Yorumlar