Kışın iyi gelen besinler

Kış aylarında soğuklar nedeniyle hastalıklar artsa da, kış mevsimi kendi ilaçlarını da beraberinde getirmektedir. Kış aylarında pazarlarda veya alışveriş merkezlerinin raflarında yerini alan birçok sebze ve meyve vitamin, mineral ve lif içerikleri ile koruyucu ve iyileştirici rol oynarlar. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu besinler sayesinde hem sofralar zenginleşir hem de sağlıklı bir diyet yapılmış olur.

Aşağıda kışın iyi gelen ve tüketilmesi gereken besinler sıralanmıştır.


Turunçgiller

iyi gelen meyveler turunçgiller

Kış aylarında, içerdiği vitamin, mineral ve flavanoid gibi maddeler sayesinde vücudu koruyan en önemli meyveler narenciye adıyla da bilinen turunçgillerdir.

Ülkemizde oldukça bol bulunan bu meyve ailesinin en bilinen üyeleri portakal, mandalin ve greyfurt'tur. Bu meyvelerin faydaları portakalın faydaları adlı yazımızda bulunabilir.


Probiyotik besinler


Yoğurt gibi probiyotik besinler içlerinde vücut için yararlı bakteriler içerirler. Bunlar sindirim sisteminde bulunan "iyi bakteriler" olarak da adlandırılabilirler.

İyi bakteriler, sindirim sistemindeki kötü, hastalık yapıcı bakterilerle savaşarak, onların vücuda zarar vermesini engellerler. Özellikle kış aylarında probiyotik besinler tüketerek hastalıklara karşı vücut direnci artırılmalıdır.

Her gün soframızda mutlaka yoğurt bulunmalıdır.


Tavuk çorbası

iyi gelen besinler tavuk çorbası

Annelerimizin hastalandığımızda ilk yaptıkları çorba olan tavuk çorbası bağışıklık sistemimizi güçlendiren maddeler içerir. Selenyum, E vitamini ve antioksidanlar aslında annelerimizin bilmediği bu maddelerdendir. Tavuk çorbasında bulunan amino asit "sistein" bronşit ilacı olan "asetil sisteine" benzemektedir. Hafif tuzlu tavuk çorbası, öksürük şuruplarında olduğu gibi, balgamın koyulaşmasını önleyerek kolay çıkarılmasını sağlar.

Çorbaya eklenebilecek soğan ve sarımsak da bağışıklık sistemini güçlendirir.


Brokoli, Brüksel lahanası, Karnıbahar, Pancar


Brokoli ve aynı aileden sayılabilecek karnıbahar özellikle A,E ve C vitamini kaynağıdır. İçerdiği kimyasal maddeler bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir.

Kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemi bu kış sebzesi sayesinde güçlendirilebilir. Uzmanlar kış aylarında her gün brokoli, brüksel lahanası, karnıbahar ve pancar gibi sebzelerin tüketilmesini önermektedir. 


Sarımsak


Bakteri ve virüs karşıtı olarak bilinen sarımsak da özellikle kış aylarında tüketilmesi gereken besinlerdendir. Kokusu nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmese de sarımsak sayısız faydaya sahiptir. 

İçinde bulunan "alisin" adlı madde virüs, mantar ve birçok bakterinin aktivasyonunu önler.

Sarımsak, içerdiği selenyum sayesinde bir yandan vücuttaki bağışıklık hücrelerini, bir yandan da vücutta kansere karşı mücadele interferon adlı maddeleri de artırır. Kandaki kötü kolesterolü azaltan sarımsak, böylece kalp ve damar hastalıkları riskini de azaltmış olur. 

Yorumlar