Narın faydaları

Çocukluğunda “çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane” bilmecesini duymayan yok gibidir. Tanelerinin teker teker elde edilmesi zor olan nar genellikle aşurelerin üzerinde afiyetle yenir veya çoğunlukla suyu içilerek tüketilir. Aslında nar “süper meyve” tanımına layıktır. Bunun nedeni sadece yüksek düzeyde içerdiği besin ve antioksidanlar değil, aynı zamanda hücrelerimizi etkileyerek sağlıklı yaşamamıza katkıda bulunmasıdır.


Narın içerdiği süper özellikler nelerdir ?


Nar, yeşil çay ve kırmızı şaraba göre 3-7 kat fazla antioksidan madde içerir.

Narın her 100 mililitre suyu, günlük C vitamini ihtiyacının %16’sını karşılar.

Taze sıkılmış nar suyu; %1 civarında flavanoidler, %85 su, %10 şeker ve %1,5 oranında pektin ve askorbik asitten oluşur.

Narda ayrıca K vitamini, B5 vitamini, potasyum ve lif bulunur.


Narda kaç kalori bulunur ?

Yüzelli gramlık narda ortalama 105 kalori bulunur. Bir bardak nar suyunda ise 140 kalori vardır.


Narın antioksidan özelliği nereden gelir ?

Nar yüksek oranda flavanoid ve antioksidanları içerir. Punicic asit ve punicalagin adı verilen antioksidanlar narın hem meyvesinde, hem çekirdeklerinde hem de kabuğunda bulunur.

Antioksidanlar, kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa sebep olan serbest radikalleri ortadan kaldırır.

Serbest radikaller organların ve hücrelerin günlük çalışması esnasında ortaya çıkan maddeler olup, besinlerle alınan antioksidanlar sayesinde bunların hastalık yapıcı etkileri ortadan kaldırılır.

Bir besinde ne kadar fazla antioksidan bulunursa, serbest radikalleri yok etme etkisi de o kadar fazladır. Nar da böyle besinlerdendir. İçerdiği antioksidan madde miktarı, antioksidanların yoğun olarak bulunduğu bilinen yeşil çay, cranberry ve kırmızı şaraptan çok daha fazladır.

Narın faydaları


Narın iyileştirici etkilerinin görüldüğü hastalıklar nelerdir ?

Kanser: Meme, deri ve prostat kanserleriyle savaşta nar meyvesinin etkili olabileceği bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

Kalp hastalıkları: Narın antioksidan özellikleri sayesinde kötü kolesterol de denen LDL'nin oluşumundaki azalmaya bağlı olarak damar çeperinde plakların oluşumunun engellendiği ve böylece kalbe gelen kan miktarında artış olduğu bildirilmektedir. Böylece kalp krizi riski de azalır.

Osteoartrit: Kıkırdağa zarar veren enzimlerin oluşumunu engellediğinden dolayı nar ekstrelerinin osteoartrit gelişimini önlediği ileri sürülmektedir.

Deri kanseri: Narın antioksidan özelliği burada da devreye girerek deri kanseri gelişimini önlediği düşünülmektedir.

Narın Alzheimer hastalığından kansere, kalp hastalığından eklem iltihabına ve hatta yaşlanmaya kadar birçok durumda faydalı olduğu düşünülmektedir. Bu sebeple her gün bir nar yemenin doktoru uzak tutacağı ileri sürülmektedir.

Yorumlar