Portakalın faydaları

Sonbahar ve kış aylarında en bol bulunan meyvelerden biri de portakaldır. Portakal, Güneydoğu Asya kökenli bir meyve olup, birçok çeşidi bulunur. Valensiya, Yafa ve kan portakalı en bilinen türleridir. İlk kez 9. yüzyılda Orta Doğu’da yetiştirilmeye başlanan portakal 15. yüzyıldan itibaren Avrupa’ya da yayılmıştır. Vitamin deposu olduğu bilinen portakalın faydaları saymakla bitmez. Sağlık açısından portakalın faydalarını gelin birlikte inceleyelim. Herkes özellikle kış aylarında portakal tüketir. Portakal meyve olarak tüketildiği gibi, taze sıkılmış meyve suyu olarak da artık adım başı bulunmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, portakalda C vitamininden başka, sağlık açısından faydalı birçok besin maddesi olduğu belirlenmiştir. Portakaldan tam anlamıyla faydalanmak için mümkünse meyvenin suyu yerine kendisinin tüketilmesi tavsiye edilmektedir.


Portakalda kaç kalori bulunur ?



Ortalama olarak 120 gram civarında olan bir Valensiya portakalında 60 kalori vardır. Taze sıkılmış bir bardak portakal suyunda (250 gram) ise 112 kalori bulunur.  

portakalın faydaları


Portakal ve C vitamini

Portakalda C vitamini bulunduğunu ve C vitamininin faydalarını bilmeyen yok gibidir. Bu sebeple özellikle grip ve soğuk algınlığının sıkça karşılaşıldığı aylarda vücut direncini artırmak için bol portakal tüketilmesi tavsiye edilir.

Hap şeklinde alınan C vitaminine göre portakal yiyerek doğal şekilde alınan C vitamininden vücut daha fazla faydalanır. 

C vitamini kansere sebep olan serbest radikallere karşı antioksidan savunma sağlayan bir vitamindir. Bunun yanında kronik hastalıklarda iltihabi süreçleri hafifleten C vitamini, kalp ve damar hastalıklarından da koruyucu bir rol oynar.  

portakalın faydaları


Portakaldaki flavanoidler

C vitamini dışında tek bir portakal 60’dan fazla flavanoid ve 170’den fazla bitkisel besin içerir. Çeşitli alt grupları olan flavanoidlerden antoksantinler birkilere sarı rengini veren maddelerdir. Antosiyaninler ise kırmızı renkten sorumlu maddelerdir. Bunlar kan damarları içinde dolaşan kanın pıhtılaşmasını önlemeden, iltihap ve kanser önlemeye birçok faydası olan maddelerdir.

Portakalda bulunan polifenol “gallik asit” in alerji önleme ve antihistaminik özellikleri vardır. Bu maddenin beyin fonksiyonlarını düzenleyici rolü üzerinde bilimsel çalışmalar devam etmektedir.


Portakalda herperidin ve limonoidler

Portakalın içerdiği “herperidin” adlı madde yüksek tansiyon belirtilerini azalttığı gibi, iltihap önleyici etkilere de sahiptir.

Portakal içinde bulunan “limonoidler” hakkındaki bilimsel çalışmalar devam etmekte olup, çeşitli kanserlere karşı savaşta etkili oldukları düşünülmektedir. Ayrıca, insanlarda bakteri, virüs ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkileri olduğu bilinmektedir.

Yukarıda sayılan faydalarının yanı sıra belki de daha bilinmeyen birçok faydası bulunan portakal ülkemizde bol yetişen bir üründür. Mümkün olduğu kadar taze meyve olarak tüketilmesi tavsiye edilen bu meyvenin faydaları üzerine bilimsel çalışmalar devam etmektedir.

Yorumlar