Prokalsitonin testi

Prokalsitonin testi, kan dolaşımında bulunan prokalsitonin seviyesini ölçer. Halk arasında "kan zehirlenmesi" de denen sepsis, vücudunun savunma sistemi güçsüz olan kişilerde tehlikelidir. Sepsis ağırlaşarak septik şok ve ölüme neden olabileceğinden zamanında tanı konup tedavi edilmelidir. Prokalsitonin bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonları belirlemede ve sepsis riskini tespit etmede kullanılan bir testtir.


Prokalsitonin nerede üretilir ?


Prokalsitonin tiroid bezinde üretilen kalsitonin adlı hormonun öncül maddesidir. Normalde kan dolaşımında düşük miktarlarda bulunur ve tespit edilebilecek sınırın altındadır.

Ancak, özellikle tüm vücudu etkileyen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlarda başta olmak üzere, pankreas iltihabı, böbrek iltihabı veya organ nakillerinden sonra organın reddi gibi durumlarda vücutta diğer hücreler tarafından da prokalsitonin üretilerek kandaki seviyesi oldukça yükselir. Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlarla, sınırlı enfeksiyonlarda daha az yükseldiğinden, ciddi enfeksiyonlar bu test sayesinde erken safhalarda yakalanarak teşhis konabilir.


prokalsitonin testi

Prokalsitonin testi ne amaçla kullanılır ?


Ciddi bakteriyel enfeksiyonların varlığını teyit etmede,

Bu enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisine başlama kararının verilmesinde,

Bu enfeksiyonlarda yapılan tedavinin işe yarayıp yaramadığının belirlenmesinde,

Enfeksiyonların ciddiyetinin belirlenmesinde prokalsitonin testi kullanılabilir.


Prokalsitonin testinin avantajları nelerdir ?

Tüm vücudu etkileyen ve bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonların erken teşhisine ve erken tedavisine olanak sağlaması açısından faydalıdır. Bakterilerin sebep olduğu zatürre ve menenjit gibi hastalıklar uygun tedavi ile iyileştirilebildikleri için prokalsşitonin testi ile erken dönemde teşhis konması hayat kurtarıcı olabilir.

Bakterilerin sebep olmadığı enfeksiyonlar prokalsitonin testi sayesinde tespit edilerek gereksiz antibiyotik tedavisine başlanması ve tedavi açısından zaman kaybı önlenir.


Prokalsitonin testinin dezavantajları nelerdir ?

Mantar enfeksiyonları ya da sınırlı kalan lokal enfeksiyonları belirlemede yararsızdır.

CRP gibi enfeksiyon belirteci testlere göre daha az yaygındır.

Enfeksiyonun kaynağı hakkında bilgi vermez.

Diğer laboratuvar testlerinin yerine kullanılacak bir test değildir. Ek bilgiler sağlaması açısından faydalıdır.


Prokalsitonin testi hangi kliniklerde istenir ?

Acil servisler, yoğun bakım üniteleri ve enfeksiyon hastalıkları klinikleri bu testin en sık istendiği bölümlerdir.

Yorumlar