Soğanın faydaları

Soğanın faydaları konusuna başlarken, önce soğan hakkında biraz bilgi verelim. Tarihteki en eski sebzelerden biri olan soğan aynı zamanda en sağlıklı yiyeceklerden biridir. Soğanın hem taze ve çiğ yenebilmesi hem de yemeklere katılabilmesi sayesinde çok yönlü olarak tüketilebilir. Milattan önce 5000 yıllarından beri bilinen soğan kolayca yetiştirilebilmesi açısından oldukça yaygındır. İştahsızlığı ve kalp hastalığı olanlarda soğanın faydası olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından da kabul edilmektedir. 


Soğandaki besin maddeleri nelerdir ?


Doymuş yağ ve kolesterol açısından fakir olan soğan sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan lif içeriğinden de zengindir. Düşük yağ ve kolesterol içeriği sayesinde soğan kalp sağlığı açısından da önemlidir.

Soğan içinde bulundurduğu flavanoidler açısından antioksidan etki gösterir.

Soğanda B6 vitamini de bulunur ki, sağlıklı bir sinir sisteminin çalışmasında başta olmak üzere, bu vitaminin kan hücreleri gibi vücutta birçok hücrede görevi vardır. Ayrıca soğanda folat ve B1 vitamin de bulunur.

Soğanın içerdiği mineraller şunlardır: manganez, potasyum, fosfor ve magnezyum.

soğanın faydaları


Soğanın faydaları nelerdir ?


Ağız sağlığı: Kokusu bazıları için rahatsız edici olsa da, soğan ağız sağlığı için çok faydalıdır. Soğan diş çürüklerinin ve ağızda enfeksiyonları önler. Çiğ soğanın ağızda 2-3 dakika çiğnenmesi ağız ve boğazdaki bütün mikropları öldürür.

Bağışıklık sistemi: Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve hücrelerin sağlıklı kalmasına da katkıda bulunan soğan bunu fitokimyasallar ve C vitamini içeriği sayesinde başarır. Soğanda yüksek miktarda bulunan C vitamini sağlıklı hücre büyümesi ve serbest radikallerin ortadan kaldırılması için gereklidir.

Kalp ve damar sağlığı: Kan sulandırıcı etkisi sayesinde damarların içinde pıhtı oluşumu engellenir. Böylece başta kalp olmak üzere çeşitli organları besleyen damarlarda tıkanıklık engellenmiş olur.

Kan şekerinin düzenlenmesi: Soğanda krom minerali bulunur. Krom şeker düzeyinin ayarlanmasında görev alan bir mineraldir. Soğan yenmesi şeker hastalarında kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunur.

Kanserin önlenmesi: Soğanda kanser hücrelerinin gelişimini ve yayılımını başarılı bir şekilde önlediği düşünülen aktif bileşikler bulunur. Kuersetin (quercetin) adlı flavanoid bunlardan biridir ve soğanda bol miktarda bulunur. Ayrıca soğanda yüksek miktarda bulunan C vitamininin antioksidan etkisi kanser gelişiminde yer alan serbest radikalleri de ortadan kaldırdığından, çeşitli kanserlerin oluşumu da önlenebilir.

Öksürük tedavisi: Eşit miktarlarda soğan suyu ve bal karışımının boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi geldiği ileri sürülmektedir.


Soğan nasıl tüketilmelidir ?

Soğan tüketiminin en sağlıklı yolu çiğ olarak yenmesidir. Bunun yanında pişirilmiş en üst düzeyde faydalanmak için buharda pişmiş soğan tercih edilmelidir. Soğanı çiğ olarak tüketmeyi sevmeyen kişiler bu şekilde soğanın besleyici özelliklerinden faydalanabilir. Bazı tariflerde çiğ soğanın suyu da önerilmektedir. Dünya üzerindeki mutfakların hemen hepsinde yemeklerde soğan kullanılmakta ve yemeğe tat katmaktadır.

Yorumlar