Sperm dondurma

Erkeğin bir yumurtayı dölleyebilme özelliğini korumak amacıyla spermlerin dondurularak bir sperm bankasında saklanmasına "sperm dondurma" adı verilir. Bu spermler ihtiyaç ortaya çıkana kadar donmuş olarak saklanır.


Sperm dondurulmasına neden ihtiyaç duyulur ?


Çeşitli sebeplerle sperm dondurulması gerekebilir. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.

Kanser hastaları: Baba olmak isteyen ancak testis kanseri olan veya radyoterapi veya kemoterapi gibi tedaviler alması gereken kanser hastaları tedavi öncesi dönemde spermlerini korumalıdır. Bunun nedeni tedavinin sperm üretimini veya üretilen spermlerin kalitesini bozma ihtimalidir. Bu gibi tedaviler erkeklerde kısırlığa sebep olabileceğinden önlem alınarak erkeğin spermleri tedaviye başlanmadan önce alınarak dondurulur.


Vazektomi yaptıracak olanlar: Doğum kontrol yöntemi olarak vazektomi yaptırmayı seçenler bu fikirlerinden caymaları yani çocuk sahibi olmayı istedikleri zaman geri dönüş çok zor hatta imkansız gibidir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için önlem olarak vazektomi öncesi sperm alınarak dondurulabilir. Böylece gelecekte baba olmayı istemeleri durumunda bu dileklerini kendi spermleri ile gerçekleştirebilirler.

Boşalma sorunu olan erkekler: Bazı erkeklerin sperm üretimi normal olmasına rağmen, boşalma sorunu olabilir. Bu ve buna benzer durumlarda erkeğin spermleri alınıp dondurularak saklanır ve gerekli görüldüğünde yardımcı üreme tekniklerinden faydalanılabilir.


Spermler nasıl dondurulur ?

Alınan sperm genellikle 1 mililitrelik ve soğuğa dayanıklı tüplerde saklanır. Dondurma işlemi sırasında spermlerin zarar görmesini mümkün olduğunca azaltmak için koruyucu maddeler kullanılır. Dondurulan sperm tüpleri sıvı azot bulunan ortamda tutularak saklanır.

Sperm dondurma makinası


Sıvı azot kaç derecedir ?

Sıvı azot eksi 196 derecedir.


Dondurulmuş olan sperm nasıl çözülür ?

Gerektiği zaman saklanan spermler bankadan çıkartılır. Bu spermler eksi 196 derecede olduklarından kullanılabilmeleri için eritilmesi gerekir. Eritilerek kısa sürede 37 dereceye getirilen spermler yardımcı üreme tekniklerinde kullanılabilirler.

Yorumlar