Beyin tümörlerinde teşhis ve tedavi

Tüm kanserlerin ortalama olarak %2'sini oluşturan beyin tümörlerinin sıklığı son yıllarda giderek artmaktadır. Beyin tümörlerinde 5 yıllık yaşam süresi genellikle %33 olarak bildirilmektedir. Birincil beyin tümörlerinin yanında, meme, kalın bağırsak ve akciğer kanserleri de beyine yayılabilir. Bu sebeple beyin tümörlerinin veya vücuttaki diğer kanserlerin erken dönemde teşhis edilmesi büyük önem taşımaktadır. Gösterdiği belirtiler nedeniyle bir kişide beyin tümöründen şüphelenildiğinde teşhis koymak amacıyla aşağıdaki testler ve işlemler yapılır:


Nörolojik muayene: Başağrısı, görme bozuklukları, kusma, nöbet geçirme, kişilik değişiklikleri gibi belirtileri gösteren kişilere sebebi belirlemek için öncelikle bir nörolojik muayene yapılır.

Nörolojik muayene genellikle nöroloji veya nöroşirürji (beyin cerrahisi) uzmanları tarafından gerçekleştirilir.

Bir nörolojik muayene esnasında kişide bulunan belirtiler ile ilişkili olabilecek hareketler yapması istenir. Kişinin bu hareketleri yapabilmesi veya yapamaması kendisine teşhis konabilmesine yardımcı olur.

Muayene esnasında duyma, görme, kas gücü ve refleksler kontrol edilerek normalden sapma olup olmadığı belirlenir. Böylece beynin hangi bölgesinde bir anormallik olabileceğine dair bulgular elde edilebilir.


Manyetik rezonans (MR): Beyin tümörlerinin teşhisinde en sık kullanılan görüntüleme tekniğidir. MR esnasında bazı boyalar kullanılarak beyindeki bir oluşumun daha rahat görüntülenebilmesini ve değerlendirilebilmesini sağlar. Çeşitli MR teknikleri ile beyinde bulunabilecek bir tümör görünür hale getirilebilir.

beyin tümörü emar



Bilgisayarlı tomografi (BT): MR yanında beyin tümörlerinin görüntülenmesinde BT de kullanılabilir. Kalsifiye (kireçlenmiş) lezyonların belirlenmesinde BT daha uygun olabilir.


Beyin tümörü nasıl tedavi edilir ?

Bir beyin tümörünün tedavisi, tümörün beyindeki yerleşimine, büyüklüğüne ve tipine bağlı olarak olarak değişebilir. Ayrıca beyin tümörü olan kişinin genel sağlık durumu da yapılacak işlemi değiştirebilir.


Cerrahi tedavi: Beyin tümörünün özelliğine göre tümörün tamamı veya bir kısmı ameliyatla alınabilir. Herhangi bir cerrahi operasyonun risklerine ilaveten, beyin tümörü ameliyatların ekstra riskleri bulunur. Bunlar tümörün bulunduğu yere göre değişebilir.


Radyoterapi: Tümör hücrelerini öldürmek ve böylece tümörü yok etmek amacıyla radyasyon tedavisi uygulanabilir. Uygulanacak tedavinin dozuna göre baş dönmesi veya baş ağrısı gibi değişik yan etkiler görülebilir.  


Kemoterapi: Ağızdan tablet şeklinde veya damar içine verilen sıvı şeklinde ilaçlarla tümör hücrelerinin öldürülmesi hedeflenir. Kemoterapinin en sık görülen yan etkileri ise; bulantı, kusma ve saç dökülmesidir.

Yorumlar