Beyin tümörü belirtileri nelerdir ?

Beyin tümörü belirtileri büyük ölçüde tümörün boyutlarına, tümörün yerleşimine ve büyüme hızına bağlıdır. Abse veya damar anormallikleri gibi oluşumlar da kafa içinde yer kapladıklarından klinik belirtiler açısından benzer bulgular verir. Bu açıdan beyin tümörlerinin diğer oluşumlardan ayrımı iyi yapılmalıdır. Ayrıca, beyin tümörlerinde görülen belirtilerin bir çoğu başka bir takım rahatsızlıklarda da görülmektedir. Bu sebeple, aşağıda yazılan her belirtisi olan kişi kendisinde beyin tümörü olduğunu düşünmemelidir. Beyin tümörü beynin hangi bölümüne yerleşmişse, görülen belirtiler de o bölümle ilgilidir.


Beyin tümörlerinin başlıca belirtileri şunlardır:



beyinde tümör


Baş ağrısı: Beyin tümörü olan kişilerin çoğunda görülen bir belirtidir. Bu kişiler baş ağrısı şikayetinin genellikle son zamanlarda ortaya çıktığından bahseder.

Baş ağrısının sıklığında artış,

Baş ağrısının şiddetinde artış,


Görme problemleri: Beyin tümörlerinde sıklıkla görülen ve kişiye teşhis konmasını kolaylaştıran ilk bulgulardandır. 

Görme bulanıklığı,

Çift görme,

Görme kaybı,


Sebebi açıklanamayan kusma: Bu şikayet baş ağrısı ile paralel bir gelişim gösterir. Yakın zamanda başlar ve giderek şiddetlenir. Genellikle sabahları aç karnına olabilir. Kafa içindeki basınç artışının en önemli belirtilerindendir.

Kol veya bacakta giderek artan his kaybı: Bu belirti genellikle vücudun bir tarafında ve beyin tümörü ilerledikten sonra ortaya çıkar. 

Denge bozukluğu: Beyincik tümörlerinin belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Konuşma bozukluğu: Görme bozukluğu gibi konuşma bozukluğu da beyin tümörlerinin erken görülen bulgularındandır. Konuşamamanın yanında yanlış konuşma ve konuşmanın sarhoş konuşmasına benzemesi gibi durumlar olabilir.

Davranış değişiklikleri,

Kişilik değişiklikleri,

Mental kapasite değişiklikleri,

El ile yazı yazma zorluğu,

Konsantre olma zorlukları,

Nöbet geçirmeye başlama: Nöbetler kişi isteği dışında gerçekleşen kasılmalar şeklindedir. Nöbet esnasında bilinç kaybı olabilir veya olmayabilir.

İşitme problemleri.


Daha çok hangi kanserler beyne sıçrar ?

Beyne sıçrayan kanserler vücudun başka bir yerinde ortaya çıkar ve bir süre sonra beyine sıçrar. Herhangi bir kanser beyne yayılabilir ancak en sık meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, böbrek kanseri, akciğer kanseri ve melanomlar beyne sıçrayarak ikincil beyin tümörlerine sebep olabilir.


Beyin tümörleri kimlerde daha çok görülür ?

Beyin tümörlerinin çoğunun sebebi bilinmemektedir ancak bazı faktörlerin beyin tümörü riskini artırdığı düşünülmektedir. Bu faktörler şunlardır:

Yaş: Yaşlandıkça beyin tümörü riski de artar. Yaşlılarda daha çok görülse de beyin tümörleri her yaştan insanda görülebilir. bazı beyin tümörleri ise sadece çocuklarda görülmektedir.

Radyasyona maruz kalma: İyonize radyasyona maruz kalanlarda beyin tümörü riski artmaktadır. Kanser tedavilerinde kullanılan radyasyon iyonize radyasyona örnektir. Cep telefonlarının ve mikrodalga fırınların yaydığı radyasyon hakkında da birçok suçlama yapılsa da bu konuda henüz kesin veriler bulunmamaktadır.

Aile öyküsü: Bazı beyin tümörlerinde aile öyküsü bulunmaktadır. 

Yorumlar