İdrarda dansite

Bu test idrarın yoğunluğunu ölçer. İdrar dansitesi, idrarın içinde bulunan çözünmüş bazı maddelerin miktarına bağlıdır. İdrar dansite testi, böbreklerin idrarı seyreltme ve konsantre etme kapasitesini yansıtır. İdrar dansite ölçümü eskiden “ürometre” adı verilen resimde görülen aletlerle yapılırken günümüzdeki ölçümler test stripleri ile yapılmaktadır.


İdrarda dansite testi hangi durumlarda doktorlara yardımcı olur?


İdrarda dansite testi, aşırı sıvı alımı veya susuzluk, kalp yetmezliği, şok, böbrek yetmezliği, böbrek enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, vücutta tuz azlığı veya fazlalığı durumlarında doktorların teşhis koymasını kolaylaştırır.

İdrarda dansite yoğunluk


İdrar dansitesinin yükseldiği veya düştüğü gözle anlaşılabilir mi?

Uzun süre su içmediğinizde idrarın renginin koylaştığını fark edersiniz bu durumda idrar dansitesi epey yükselmiştir. Tersine bol sıvı aldığınızda idrarınızın rengi açılır. Bu durumda da idrar dansitesi düşmüştür. Ancak idrar dansitesinin kaç olduğunu bilmek için idrarda dansite testi yapılması gerekir.


İdrarda dansite testi için gerekli örnek nedir?

İdrarda dansite testi için spot idrar örneği kullanılır. Spot idrar, anlık idrar olarak da bilinen ve günün herhangi bir saatinde alınan idrar örneğine verilen isimdir.


İdrar dansitesi kaç olmalıdır?

Normal sıvı alan bir yetişkinde idrar dansitesi 1.016 ve 1.022 arasında bulunur. Bu durumda böbreğinizin normal çalıştığı söylenebilir.


Yüksek idrar dansitesine sebep olan durumlar nelerdir ?

Terleme, kusma, ateş, ishal gibi sebeplerle vücut sıvısında azalma,

Yetersiz sıvı alımı,

Kalp yetmezliği,

Karaciğer hastalıkları.

Yüksek kan şekeri olan şeker hastalarının idrarında şeker bulunabilir. Bu durumda idrar dansitesi yüksek çıkar. Bu sebeple, idrar dansitesi yüksek çıkan şeker hastalarının değerlendirilmesinde dikkat edilir.


Düşük idrar dansitesine sebep olan durumlar nelerdir ?

Böbrek hastalıkları,

ADH hormon yetmezliği,

Çeşitli sebeplerle kalsiyum fazlalığı,

Şiddetli potasyum azlığı.

***Bu konu ile ilgili idrar tahlili konusunu da incelemenizi tavsiye ederiz.

Yorumlar