İdrarda şeker testi

İdrarda şeker testi idrarda bulunan şeker miktarını ölçer. Normalde idrarda şeker bulunmaz. Bunun sebebi böbrekler tarafından süzülen şekerin yine böbrek tüpleri tarafından geri emilmesidir. Bu sayede vücut böbrekler yoluyla şeker kaybetmez. İdrarda şeker ancak kanda böbrek tüplerinin geri emebilme kapasitesinden daha yüksek düzeyde kan şekeri bulunduğunda ortaya çıkar. Bu durumda böbrek tüpleri tarafından emilemeyen şeker idrarla atılır. Örneğin şeker hastalarında kan şeker düzeyi yüksek olduğundan bu kişilerdeki fazla miktardaki şekeri böbrekler idrarla atar. Bu şekilde vücut kan dolaşımındaki fazla şekerden kurtulmuş olur.


Şeker hastalığından başka hangi hastalıklarda idrarda şeker görülür?


Şeker hastalığı dışında kalıtımsal glukozüri, Fanconi sendromu ve Wilson hastalığı gibi hastalıklarda da böbrekler tarafından süzülen şeker böbrek tüpleri tarafından geri emilemediğinden idrarda şeker bulunur.

Şeker hastalığından farklı olarak bu gibi hastalıklarda kan dolaşımındaki şeker miktarı normal olsa bile idrarda şeker bulunabilir. Ancak bu hastalıklar nadir görülen hastalıklardır. İdrarda şeker çoğunlukla şeker hastalığında olduğu gibi kan şekeri yükselmesine bağlı olarak görülür.


Şeker hastalığının teşhisinde idrarda şeker testi kullanılır mı?


Geçmiş yıllarda idrardaki şeker seviyesine bakılarak kan şekerinin yüksek olup olmadığı anlaşılabilir ve şeker hastalığı takip edilirdi. Ancak günümüzde kan şeker düzeylerinin tespitinde ve şeker hastalığının takibinde kan örneğinde yapılan çok daha hassas yöntemler kullanılmaktadır.


İdrarda şeker testi için gerekli örnek nedir?

İdrarda şeker testi için idrar örneği gereklidir. Bu örnek “spot idrar” adı verilen örnek olabileceği gibi 24 saatte yapılan tüm idrarın toplandığı bir örnek de kullanılabilir. Spot idrar günün herhangi bir saatinde verilen idrar örneğidir. 24 saatlik idrar örneği için ise, kişinin 24 saat boyunca tüm idrarını bir kapta toplaması gerekir.


İdrarda şeker testi sonucu nasıl raporlanır ?

Laboratuvar test sonuçları iki şekilde rapor edilebilir. Bunlardan birincisinde idrarda sadece şeker testi yapılmıştır raporda sadece idrardaki şeker sonucu bulunur. İkincisinde ise yapılan standart idrar tahlili içinde şeker de bulunduğundan idrardaki diğer maddeler ile beraber şeker de raporlanır. 

Her iki şekilde de idrardaki şeker sonucu negatif, pozitif veya rakamsal olarak verilebilir. Pozitif test sonuçları idrarda bulunan şeker miktarına göre +, ++, +++, ++++ şekillerinde olabilir.

idrarda şeker testi


İdrarda şeker testi sonucu nasıl değerlendirilir?

Normalde idrarda şeker testi sonucu negatif olmalıdır.

İdrarda şeker test sonucunu pozitif olması bir sağlık problemine işaret eder. İdrar şeker testi pozitif ise en sık sebep şeker hastalığıdır. Bunun dışında yukarda sayılan nadir nedenler de idrarda şeker test sonucunun pozitif olmasına yol açabilir.


Test sonucu pozitif olanlar ne yapabilir?

İdrarda şeker testi pozitif çıkan kişiler bir endokrinoloji uzmanına veya bir dahiliye uzmanına müracaat etmelidir. Böylece hastalıklarına teşhis konması için gerekli ek testler yapılabilir ve tedavi başlanabilir.

Yorumlar