İdrarda ürobilinojen testi

Bu test idrardaki ürobilinojen miktarını ölçer. Standart bir idrar tahlili içindeki testlerden biri olan idrarda ürobilinojen testi başlıca karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi verir.


Ürobilinojen nasıl oluşur ?


Karaciğer tarafından işlenerek suda çözünebilir hale getirilen bilirubin bağırsaklara verilir ve vücuttan bu şekilde uzaklaştırılır.

Bağırsak hücreleri ve bağırsak bakterileri bilirubini “ürobilinojenler” adı verilen bileşiklere dönüştürür.

Bu ürobilinojenlerin takriben %20 kadarı bağırsaklardan emilerek karaciğere ulaşır. Karaciğer ürobilinojenlerin çoğunu tutarak safraya aktarırken %2-5 kadar ürobilinojen genel kan dolaşımına katılır ve böbrekler tarafından süzülerek idrarla atılır. İşte idrarda ölçülen ürobilinojen budur.

İdrarda ürobilinojen testi


İdrarda ürobilinojen testi için gerekli örnek nedir ?

İdrarda şeker testi için “spot idrar” örneği gereklidir. Günün herhangi bir saatinde alınan idrar örneğine bu isim verilir.


İdrarda ürobilinojen test sonucu nasıl raporlanır ?

İdrardaki ürobilinojen sonucu normal, pozitif veya rakamsal olarak verilebilir.

Pozitif test sonuçları idrarda bulunan ürobilinojen miktarına göre +, ++, +++, ++++ şekillerinde olabilir.

Rakamsal idrar ürobilinojen sonuçları ise mg/dL veya mikromol/litre (umol/L) birimleri ile verilebilir.


İdrarda normalde ne kadar ürobilinojen bulunur ?

Sağlıklı bir kişinin idrarında bulunan ürobilinojen miktarı 1 mg/dL veya 17 umol/L’nin altındadır. Bu kişinin idrarda ürobilinojen test sonucu “normal” olarak rapor edilir.


İdrarda ürobilinojen test sonucu neden yüksek çıkar ?

İdrarda yüksek ürobilinojen düzeyleri genellikle karaciğer kökenli hastalıklarda ortaya çıkar. Siroz, hepatit gibi karaciğer hastalıklarında karaciğerin normal fonksiyonları bozulduğu için idrarda ürobilinojen yükselir.


İdrarda ürobilinojen test sonucu yüksek çıktığında ne yapılır ?

İdrarda yüksek ürobilinojen çıktığında doktorunuz bunun sebeplerini arar. Bu amaçla çeşitli testler isteyerek altta yatan bozukluğu bulmaya çalışır. Örneğin bir kan sayımı yapılarak “hemolitik anemi” olup olmadığı teşhis edilmeye çalışılır. Benzer şekilde ürobilinojen yüksekliğinin karaciğer kökenli olup olmadığının anlaşılması için “karaciğer fonksiyon testleri” istenebilir.

Yorumlar