İmmünglobulin A (IgA) testi

Vücudumuzun bağışıklık sisteminde yer alan proteinlerden biri olan immünglobulin A (IgA)’yı tespit etmeye yarayan “IgA testi”, bağışıklık sisteminin yetmezliği veya “monoklonal gammopati” adı verilen hastalıkların araştırılması için yapılır. Tüm immünglobulinlerin %10-15’ini oluşturan IgA, özellikle bakteri ve virüslerin vücuda girişinin engellenmesinde görevlidir.


Kaç tip IgA vardır ?


IgA1 ve IgA2 olmak üzere iki tip bulunur. Bunlardan biri (IgA1) esas olarak serumda bulunurken diğeri (IgA2) vücudumuzun çeşitli yerlerindeki salgılarda bulunur.


IgA hangi vücut salgılarında bulunur ?

IgA sindirim sistemi salgılarında, solunum sistemi salgılarında, göz yaşında, tükürükte, safrada, eklem sıvısında ve sütte bulunur.


IgA’nın görevi nedir ?

IgA’nın bulunduğu ve salgılandığı yerlerden de anlaşılacağı gibi, IgA çeşitli mikropların vücuda girişini engeller.

Örneğin, solunum sistemi salgılarında bulunan IgA, ağızdan ve solunum sisteminden giren mikroplara karşı savaşır. Bilindiği gibi özellikle kış aylarında solunum havası ile grip başta olmak üzere birçok bulaşıcı hastalık insan vücuduna girer. Solunum yollarını döşeyen hücrelerin üzerindeki salgılarda bulunan IgA, mikropları tutarak vücutta hastalık oluşturmasını engeller.

Aynı şey sindirim sistemi için de geçerlidir. Ağız yoluyla alınan mikroplar hem tükürük hem de sindirim kanalındaki hücrelerin yüzeyini kaplayan salgılardaki IgA tarafından yakalanır.

Gözümüze bulaşan mikroplar gözyaşındaki IgA sayesinde ortadan kaldırılırken, anne sütündeki IgA’lar bebeği korumaktadır.


Test için gerekli örnek nedir ?

Test genellikle serumda yapılır. Serum, kişinin sıklıkla kolundaki bir toplardamardan alınan kan örneğinden elde edilir.

Beyin omurilik sıvısında (BOS) da IgA testi yapılabilir. Bunun için uygun koşullarda genellikle bel omurları arasından sokulan bir iğne ile BOS elde edilir.


IgA normal değer aralığı nedir ?

1 aylık bebeklerde: 2-50 mg/dL arasında,

 2-5 aylık bebeklerde: 4-80 mg/dL arasında,

6-9 aylık bebeklerde: 8-80 mg/dL arasında,

10-12 aylık bebeklerde: 15-90 mg/dL arasında,

1 yaşında bebeklerde: 15-110 mg/dL arasında,

2-3 yaş çocuklarda: 18-150 mg/dL arasında,

4-5 yaş çocuklarda: 25-160 mg/dL arasında,

6-8 yaş çocuklarda: 35-200 mg/dL arasında,

9-12 yaş çocuklarda: 45-250 mg/dL arasında,

12 yaş üzerinde: 40-350 mg/dL arasındadır.

Yukarıda verilen değerler nefelometrik ölçümler için “Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests” adlı kitabın 4. Baskısından alınmıştır.

Değerlendirme için testin yapıldığı laboratuarın vermiş olduğu referans aralıklar kullanılmalıdır. Her laboratuarın kullanmış olduğu cihaz ve yönteme göre verdiği referans aralıklar farklı olabilir.

immünglobulin a iga testi


Test sonuçları nasıl değerlendirilir ?

Yüksek sonuçlar; siroz, kronik karaciğer hastalıkları, kronik enfeksiyonlar, romatoid artrit, kollajen doku hastalıkları gibi durumlarda IgA test sonucu yüksek çıkar.

Düşük sonuçlar; bağışıklık sistemi yetmezliklerinde, protein kaybına sebep olan hastalıklarda IgA test sonucu düşük çıkar.

Yorumlar

  1. ığa test sonucun <1 cıktı yaş 55 neticesi nedir acaba saygılar

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Özcan bey,
    Test sonuçları referans aralıklarına göre değerlendirilir. Bu sebeple size verilen raporun üzerinde bulunan test referans aralıklarına göre değerlendirme yapılmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Iga degeri 0.392 cikti referans araligi 0.7-2 olmaliymis 3 yasinda oglumun sonuclari ne yapmaliyim sizce

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Sonucu doktorunuza göstermelisiniz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba test sonuçlarimizi yorumlarmisiniz kızım 6 yaşında IGA 968 mg/L
    IGG 9630 mg/L
    IGM 669 mg/L
    Total IgE 11.9 kIU/L teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba İnci hanım,
    Kızınızın test sonuçlarını, kızınızın şikayetlerini dinleyip, sorular sorup cevaplarını alan, muayene edip şikayetlerine göre adı geçen testleri isteyen doktoruna gösteriniz ki kızınız açısından en doğru değerlendirme yapılabilsin. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder