Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir ?

Şeker hastası olan veya şeker hastalığına aday olan kişilere ilk söylenen şeylerden biri perhiz yapmalarıdır. Bu perhiz uzun bir liste halinde kendilerine verilir ve yenmesi yasak olan şeyler sıralanır. Şeker hastaları bu listelerden zamanla sıkılır. Özellikle çevrelerinde yenen tatlı, kek, gazlı içecekler ve iştah açıcı yiyecekleri gördükçe sıkıntıları artar. Perhiz nedeniyle öğünler monotonlaşmaya başlar ve arayış içine girilir. Şeker hastalarının perhizini bozmadan yiyebilecekleri meyveler var mıdır ve varsa bunlar nelerdir ? Şeker hastalarına çoğu meyve yasaklanmıştır ancak meyveler vitamin, mineral, antioksidan ve lif kaynağı oldukları gibi yağ içerikleri de düşüktür.

Yüksek şeker içeriği nedeniyle yasaklanan meyveler, şeker hastalarındaki şeker kontrolunu güçleştirir. Şeker düzeylerinde yükselme yapmadan tüketilebilecek meyveler yok mudur? Aslında daha düşük karbonhidrat içeriği ve glisemik indeksi sebebiyle aşağıdaki meyveler şeker hastalarının kan şeker seviyelerinde fazla oynamaya sebep olmadan rahatlıkla tüketilebilir:

Kivi: yüksek C vitamini, potasyum ve lif içeriği ile şeker hastalarının tüketebileceği meyvelerdendir. Araştırmacılar kivi yenmesinin kan şekerini düşürdüğünü iddia etmektedir.

şeker hastalığı kivi

Armut: Vitamin ve lif içeriği ile şeker hastalarının rahatça tüketebileceği meyvelerdendir.

Greyfurt: Kan şekerinin yükselmesini yavaşlatan bu meyve de yararlı meyvelerden biridir. Ancak greyfurt kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girdiği için, sürekli ilaç kullananlar bu meyveyi kullanmadan önce doktoruna danışmalıdır.

şeker hastalığı greyfurt


Şeftali: Yaz aylarında ülkemizde bol bulunan şeftali düşük bir glisemik indekse sahiptir.

Kiraz: Düşük glisemik indeksi nedeniyle günün her saatinde rahatlıkla tüketilebilecek bir meyve de kirazdır. Ülkemizde genellikle tek başına tüketilme alışkanlığı olan kiraz, bir miktar yoğurt ve vanilya esansı ve biraz krema ile ile karıştırılarak da lezzetli bir şekilde yenebilir. İsteğe göre buzdolabında soğutularak da servis yapılabilir.

Elma: Her derde deva meyvelerden biri de elmadır. Yabancıların "hergün bir elma doktoru evdev uzak tutar" şeklindeki atasözleri hiç de boşuna değildir. Sindirim sistemini düzenleyen, bağışıklık sistemi güçlendiren ve kolesterol düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olan elma şeker hastaları tarafından da tüketilebilir.

Portakal: Her gün tüketilmesinde zarar olmayan meyvelerden biri de portakaldır.

Nar: Çok faydalı meyvelerden biri olan nar, ihmal edilmemesi gereken meyvelerdendir.

Taze (yaş) incir: Kuru incir yüksek şeker içeriği nedeniyle uzak durulması gereken meyvelerdendir ancak yaş ya da taze incir bol miktarda lif içeriği ve insülin fonksiyonlarını düzenlemesi nedeniyle tercih edilebilir.

şeker hastalığı incir

Erik: Antioksidan, demir, flor ve potasyum gibi mineraller nedeniyle şeker hastalarının tüketmesi gereken meyvelerdendir. 

Sitemizde portakal, nar ve greyfurt ile ilgili yazılar bulunmaktadır. Bu meyvelerle ilgili daha geniş bilgiler o yazılarımızda mevcuttur.

Şeker hastalarının meyve tüketiminde ölçüyü aşmamaları gerektiği de unutulmamalıdır. Her şeyin fazlası zarardır!

Yorumlar

  1. Kirazın glisemik endeks değerlerinin düşük olduğuna emin misiniz?

    Ben yüksek biliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Savaş bey,
    Kirazın glisemik indeksi birçok meyveye göre daha düşüktür ve 22-25 arasındadır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. kan şekerim 110 bu yüksek bir rakammıdır

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Mehmet bey,
    Bu rakam, şeker hastası olup olmadığınıza, tahlilin en az 12 saatlik açlıktan sonra yapılıp yapılmadığına bağlı olarak değişik şekillerde değerlendirilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Uğur Yurttagül21 Haziran 2018 15:38

    Tip 1 diyabet hastası olan 14 yaşındaki bir kız çocuğunda C peptit 0,748 oranında bulunuyorsa bu ne demektir

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    C-peptid sonucunuz düşük çıkmıştır. Bu durum Tip 1 şeker hastalarında normaldir. Tip 1 şeker hastalarında insülin üretimi ya çok az veya hiç olmadığından c-peptid seviyesi de düşük çıkar. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder