Tiroglobulin (Tg) testi

Tiroglobulin testi kan dolaşımında bulunan tiroglobulin miktarını ölçer. Tiroglobulin tiroid bezindeki hücreler tarafından sentez edilen bir proteindir. Tiroid kanseri sebebiyle tedavi olan hastaların ameliyat öncesi ve sonrası dönemde takibinde kullanılan test herhangi bir nüks durumunda önemli bilgiler veren bir tümör belirtecidir. Ayrıca tiroid bezi hasarı ve tiroid iltihapları gibi durumlarda da tiroglobulin düzeyi yükselebilir.


Tiroglobulin nerede üretilir ?


Sağlıklı kişilerde kan dolaşımındaki miktarı oldukça düşük seviyede olan tiroglobulin, normalde tiroid hormonlarının yapımı esnasında tiroid bezinde üretilen bir proteindir. Bu proteinden tiroid hormonları ortaya çıkar ve tiroid hormonlarının salınımı ile beraber tiroglobulin de kan dolaşımına salınır.

tiroglobulin testi


Tiroglobulin miktarı neden artar ?



Normal şartlarda kan dolaşımına çok az miktarda salgılanan tiroglobulin, tiroid bezi büyümelerinde, tiroid aktivitesi artışında veya tiroid bezi hasarında daha fazla salınır.


Tiroglobulin testi neden istenir ?

Tiroid kanserlerinde tiroid bezi ameliyatla alınarak çıkartılır. Bundan sonra radyoaktif iyot tedavisi yapılarak tiroid dokusunun tamamen ortadan kaldırılması amaçlanır. Tiroid kanseri ameliyatları öncesi genellikle yüksek olan tiroglobulin düzeyi, ameliyat ile tiroid dokusunun çıkarılması sonrasında hızla düşmeye başlar. Bu aşamalardan sonra kan dolaşımında tiroglobulin olmaması beklenir. Çünkü uygulanan tedavi ile tiroglobulin üretecek tiroid dokusu kalmamıştır.

Kan dolaşımındaki yarılanma ömrü 2-4 gün arasında olan tiroglobulin, ameliyat sonrası tedaviye cevabın değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. Belirli aralıklarla ölçümü yapılarak tiroglobulinin kan dolaşımındaki düşüşü izlenir. Tedavi sonrası dönemde tiroglobulin düzeyinde meydana gelen artış, kanserli dokunun tam olarak çıkartılamadığı veya tiroid kanserinin nüks ettiğinin göstergesidir.

Tiroglobulin ayrıca tiroid kitlesini arttıran ve dokuda zedelenmeye neden olan durumlarda istenebilir. Kan dolaşımındaki tiroglobulin konsantrasyonu tiroit bezi iltihapları (tiroidit) ve Graves hastalığı gibi durumlarda da yükselir.


Test için gerekli örnek nedir?

Test koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinden elde edilen serumda yapılır.


Tiroglobulin testi normal aralığı nedir? 

Testin yapıldığı laboratuvar ve kullanılan yönteme bağlı olarak testin referans aralığı değişebilir bu sebeple testin yapıldığı laboratuvarın belirtmiş olduğu referans aralıklar kullanılmalıdır.

Normal kişilerde: 33 ng/mL’nin altındadır.

Tiroid bezi çıkarılmış kişilerde: 0.1 ng/mL’nin altındadır.

Yukarıda verilen değerler Mayo Clinic değerleridir ve her yaş için geçerlidir.


Tiroglobulin test sonuçları nasıl değerlendirilir ?

Normal kişilerde tiroglobulin düzeyi düşük bulunur.

Ameliyat öncesi dönemde yüksek olan tiroglobulin, tedavi sonrası dönemde düşerse tedavinin işe yaradığı anlaşılır.

Tedavi sonrası düşük olan tiroglobulin düzeyi yükselmeye başlarsa, kanser nüks etmiş demektir.

Yorumlar

  1. 2 yıl önce tiroid ameliyatı oldum ve 2 lob da alındı.(papiler) En son yaptırdığım tahlil sonucuna göre Tiroglobulin değerim: REFERANS ARALIGI:
    0.00 -- 85.00 SONUC: 0.10 ng/mL yorumlayabilirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. merhabalar tiroglobulin değerim 0.63 ççıktı sizce bu normalmidir.Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Bizim yazımızda verdiğimiz değer aralığına göre sonucunuz normal görünmektedir. Ancak testi yaptırdığınız laboratuvarın verdiği referans aralık ve testin birimi önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    4 yıl önce troid kanserinden ameliyat oldum tiroglobulin bu güne kadar 0,20 çıkıyordu bugün yaptırdığım tahlilde 5,92 çıktı doktorda 1 ay sonra tekrar yapalım dedi acaba hastalık nüksetme durumu varmı aydınlatırsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Tiroglobulin nüksü ortaya koymak için yapılır. Doktorunuz muhtemelen bir Atay sonra daha fazla yükselme olup olmadığına bakacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  6. hocam mrb t3 3.0 t4 1.0
    tsh 1.1 tpo 37.1
    anti tg 168 doktor biseyin yok gidebilirsin dedi ama tiroglobulin yuksek degilmi

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Doktorunuzun görüşü önemlidir. test sonucundaki yükseklik klinik bir belirtiye sebep olmuyorsa doktorunuz bu şekilde değerlendirmiş olabilir. İsterseniz bir dahiliye veya daha iyisi bir endokrinoloji uzmanına muayene olunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  8. mrb.tiroglobulin sonucu 2.34 çıktı referans aralığı olarak ta 1.6 - 59.9 dır mümkünse değerlendirirmisiniz

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Bu testin sonucu sizin daha önceden tiroid ameliyatı olup olmadığınıza bağlı olarak farklı şekillerde değerlendirilir. Bu sebeple biz bir yorum yapamıyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  10. merhaba (tiroglobulin sonucu 2.34 çıktı referans aralığı olarak ta 1.6 – 59.9) diye sormuştum cevabınız için teşekkür ederim ama galiba ben soruyu eksik sormuştum
    ben temmuz 2016 da 1 ay arayla 2 sefer ameliyat oldum her bir ameliyatta 1 lob alındı ondan sonra 3 ay arayla 2 seferdir bu tg testini yaptırıyorum 1.cisi 2.59 çıkmıştı bu seferki 2.34 endokrin doktorum bana zehirli çok ufak bir parça belirtisi dir dedi bu ileriye dönük sorun olurmu yardımcı olurmusunuz saygılar

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    Doktorunuzun dediği gibi ameliyatlardan sonra tiroid bezinin bir parçasının hala kaldığını gösterir. Bu parçanın sorun yaratıp yaratmayacağı tiroid bezinin neden alındığına bağlıdır. Ameliyatı yapan doktorunuza bu konuyu danışabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba, 10 yıl önce nodüler guatr ameliyatı oldum t3, t4 ve TSH 2 ay öncesine kadar normaldi.
    Son yapılan tahsillerde T3:2,96(Ref:2,1-4,4), T4:0,63 TSH:4,49 Kortizol(sabah):6,05(ref6,7-21,6) Anti tg:0,5 , triglobulin:302(REF:0-50).
    İki aydır günde 2 adet thyromazol kullanıyorum.
    (İlaca başlamadan önce TSH:0,038(ref:0,27-4,2) - T4:1,48(ref:0,82-1,77) - antiTPO:9,09(ref:0-34)- anti TG antikor:47,17(ref:0-115) idi.)
    Kortizol düşüklüüğü ve triglobulin yüksekliğini yorumlayabilir misiniz? Neden bu kadar yükselir?

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Tiroglobulin tiroid hormon üretiminin yüksek olması sebebiyle artmış olabilir. Kortizol seviyeniz ile ilgili olarak net bir şey söylemek mümkün değildir. Kan alınış saatiyle ilgili olarak kortizol seviyesi değişkenlik gösterebilir. Tiroid fonksiyonları ile ilgili olarak tedavi altında olduğunuz anlaşılıyor.Tahlil sonuçlarınız ile ilgili olarak sizin klinik durumunuzu bilen, sizi muayene eden doktorunuzun yaptığı değerlendirme önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  14. merhabalar HASTAMIZ 2 KERE AMELİYAT OLMUŞ OLUP TİROİD DOKUSU TAMAMEN ALDIRMASINA RAGMEN SONRADAN VEYA DR İHMALİ SÖZ KONUSU OLAN LAPLAR NETİCESİNDE TG HORMON DÜZEYİ 0,97 ÇIKMIŞTIR. BİYOPSİYE GEREK VARMIDIR.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    Buna sizi muayene eden doktorunuz karar verecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  16. merhaba 5,5 yıl önce papiller nedeniyle troidektomi ameliyatı oldum geçen yıla kadar en fazla 0.1 çıkan troglubilin seviyem bugünkü kontrolümde 0.8 çıktı fakat usgde herhangi bir nüks yada lap yok yorumlarsanız sevinirim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    Durumunuzu değerlendirmesi gereken kişi takibinizi yapan doktorunuzdur. Bizim bu konuda bir değerlendirme yapmamız söz konusu değidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  18. hocam merhaba eşim de troid var kan testi yaptırdı tiroglobulin testi 0.69 çıktı 36 yaşinda bunun anlamı nedir bilgilendirirmisiniz nette kanser falan diyor hocam teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  19. hocam merhaba eşim de troid var kan testi yaptırdı tiroglobulin testi 0.069 çıktı 36 yaşinda bunun anlamı nedir bilgilendirirmisiniz nette kanser falan diyor hocam teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  20. Merhaba,
    Bu sorunuz için tiroglobulin sayfamızı okumanız önerilmiştir. Okuduysanız gerekli tüm açıklamaların bulunduğunu görmüş olmalısınız. Çıkan sonucunuzun test referans aralığı içinde olup olmadığına, daha önceden tiroid ameliyatı olup olmadığına bağlı olarak değerlendirmemiz değişecektir. Eğer daha önceden bir tiroid ameliyatı olmadıysa çıkan sonuç referans aralığına göre değerlendirilecektir. Bu sebeple testi yaptırdığınız laboratuvarın vermiş olduğu referans aralığını da yazmanız gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  21. Dilek Şenol28 Ekim 2017 01:07

    Annem 30 yıl önce tiroit aml olmuş. Ancak bi ilaç tedavisi görmemiş. Geçen ay bir kontrolde ultrason da şüpheli görünen dokulardan biopsi yapıldı temiz çıktı. Tiroglobulin i tekrarladık her ay artıyor. 168 çıktı. Ayrıca annemin ağız içi yaraları var ve jilet gibi kesiliyor diyor. GC KBB endokrin hangisine gitmeliyiz kesin tanı ve tedavi için tesekkür ederim.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Dilek hanım,
    Öncelikle bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanızı öneririz. O sizi gerektiği gibi yönlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba kızım 4 yaşında tiroid leri hiç yokyada hiç çalışmıyor dendi, ilaç tedavi si devam etmekte ameliyat olmadı tiroglobulin 3,42 çıktı bu iyi bir sonuçmudur, neye işaret eder, siz ne tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Onur bey,
    Bu sonuç tiroid bezlerinde hormon üretimi açısından bir faaliyet olduğunu göstermektedir. Sonucunuzu doktorunuza göstermeyi ihmal etmeyiniz. En iyi değerlendirmeyi o yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba, geçen yıl troid ameliyatı oldum (papiller) iyot tedavisi gördüm fakat tiroglobulin yüksek çıktı ultrason tekrar bakıldı pet adlı makinaya girdim kanser tekrardan nüks etmediğini belirtiler acaba neden yüksek yardimci olursaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Gülşah hanım.
    Tiroglobulinin yüksek çıkması vücudunuzda tiroid dokusu kaldığının ve hormon üretildiğinin göstergesi olabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba ben 2013 de ameliyat oldum atom aldım simdiye kadar tiroglobulinim 0.20 idi şimdi 1.4 çıktî yüksekmi acaba

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Durdu hanım,
    Eski sonuca göre yeni yapılan tahlil sonucu yükselmiş gözüküyor. Bu yükselmenin 2013 de yapılan ameliyat sebebinin tekrar edip etmediğini öğrenmek için doktorunuza müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  29. Ebru Yağış Afifa2 Temmuz 2018 20:36

    Merhaba 2011 yılından beri papiller mikrokarsinom tiroid ca tanısıyla takipteyim ve hep aynı lab a tg icin kan verdim. Bu güne kadar hep <0.1 olan sonucun bugün 0.06 geldi.Tg icin labda sifirin altinda bir değerle karşılaşmak olasımi yoksa cihazda bir hata olabilirmi? Tekrarı gerekirmi? Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Ebru hanım,
    Tahlil sonucunuzla ilgili bir sorun yoktur. Sonucunuz daha önce çıktığı gibi çıkmış. 0.06 sonucu 0.1'den küçük bir sayıdır. Sonuç sıfırın altında değildir. Sıfırın üzerindedir. Bir laboratuvar hatası olduğunu düşünmüyoruz. İçiniz rahat olsun. Önceki sonuç nasıl normal sayıldıysa bu sonucunuz da aynı şekilde değerlendirilebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  31. Tsh= 0.007
    T3= 23.25
    T4= 7.77
    Troglobin= 3.30
    Değerlerim böyle ama doktorum sadece kalp atışımı yavaşlatan hap verip yolladı bu arada kan değerlerimde çok düşük ne yapabilirim sonuçlarım normal mi?

    YanıtlaSil
  32. Merhaba Gamze hanım,
    Tiroid hormon üretimi fazla olduğu zaman kalbiniz de hızlı çalışır. Öncelikle tiroid hormon üretiminin azaltılması gerekir. Bir endokrinoloji uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  33. Ali TÜRÜDÜ18 Ocak 2019 14:04

    Sayın Doktorum;
    Eşime papiker CA tanısı konduğu için bütün triotleri 2,5 yıl önce alındı ve takipli hasta olarak rutin kontrolleri yapılmaktadır. Kontrolleri sırasında boyun bölgesinde nodül oluştuğu için kanser hücrelerinin tekrar nükse durumu olabileceği için triod wash testi sonucu <0.20 ng/mL çıktı. Doktor korkacak birşey yok tekrarlama durumu yok dedi. Sizin de yazınızda belirttiğiniz üzere bu değer 0.1 ng./mL olması gerektiği belirtilmektedir. Bu konudaki değerlendirmemiz nedir? Yardımcı olur musunuz.

    YanıtlaSil
  34. Merhaba Ali bey,
    Bizim yazımızda belirtilen değer kişinin kan tahlili için verilen değerdir. Ancak anlaşıldığı kadarıyla eşinize wash testi yapılmış ve nodülden alınan örnekte tiroglobulin testi yapılmıştır. Bı sebeple bizim yazımızda belirttiğimiz değer ile karşılaştırılmamalıdır. Doktorunuzun değerlendirmesi en uygun olanıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  35. Merhaba doktor ben
    Babam 1 ay once bogazindaki nodullerden ameliyat oldu ve sonrasinda patoloji sonuclari iyi gelmedi ve yapilan kan tahlillerinde tiroglobulin hormonu 112 cikti bize ameliyatin cok iyi gectigini soyledikleri halde bi yerlerde ters giden birseyler oldugunu soylediler ve sintigrafide temiz cikti sorun ne olabilir ve bizden ultroson istediler 1 hafta sonrasina gun verdiler sizce tedavimiz gecikiyomu ne yapmamizi onerirsiniz

    YanıtlaSil
  36. Annemin tiroglobulin değeri
    0.298 çıktı normal mi

    YanıtlaSil
  37. Testin yapıldığı laboratuvar ve kullanılan yönteme bağlı olarak tiroglobulin normal referans aralığı değişebilir bu sebeple testin yapıldığı laboratuvarın belirtmiş olduğu referans aralıklarına göre değerlendirme yapmak gerekir. Bu sebeple size test sonucunun yanında verilen referans aralık ya da normal değer aralığını da yazabilirseniz bir değerlendirme yapılabilir. Ayrıca annenizin tiroid bezi ile ilgili bir ameliyat olup olmadığı, olduysa ameliyattan sonra yapılan tiroglobulin sonuçlarının da bilinmesi değerlendirmede faydalı olacaktır. En azından bundan bir önce yapılan tiroglobulin test sonucunu da yazmanız faydalı olacaktır. Tahlil sonucunun testi isteyen doktor tarafından değerlendirilmesi en doğrusudur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  38. Merhaba Pelin hanım,
    Bu konu ile ilgili sorularınızı en doğru şekilde doktorlarınız cevaplayabilir. Ameliyatın nasıl yapıldığı, ameliyat öncesi ve sonrası klinik bilgiler ancak onlar tarafından doğru bir şekilde değerlendirilebilir. Bizim bu konuda doğru bir yorum yapmamız mümkün değildir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder