ASMA (SMA) testi

Bu test kandaki “düz kas antikorlarının” miktarını ölçer. Smooth Muscle Antibody İngilizce kelimelerinin baş harfleri olan SMA veya "Anti Smooth Muscle Antibody" İngilizce kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltma ASMA adları da verilen düz kas antikorları, kas hücrelerine karşı yönlendirilmiş proteinlerdir. Düz kas antikorları vücudun savunma sistemi tarafından üretilen proteinlerdir.


Test neden yapılır ?


Bu test karaciğer iltihaplarında hastanın durumunu değerlendirmek amacıyla yapılır. Karaciğer iltihabının otoimmün kökenli olup olmadığını ortaya koymada faydalı olan bu test, karaciğerdeki hasarın diğer sebeplerden ayrılması için kullanılır. ASMA testi genellikle ANA testi ile birlikte istenmektedir.

Otoimmun hepatit nedir ?


Otoimmün hepatit vücudun savunma hücrelerinin karaciğere saldırması nedeniyle ortaya çıkan bir karaciğer iltihaplanmasıdır. Kesin sebebi bilinmemektedir. Otoimmün hepatit daha çok kadınlarda görülmekle birlikte erkeklerde ve kadınlarda her yaşta ortaya çıkabilir. Başlangıcı pek belirgin olmadığından sinsi bir hastalık olan otoimmün hepatit karaciğere ciddi hasar verir. Siroza ve karaciğer yetmezliğine sebep olduğundan erken teşhis ve tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. 

asma tahlili


Test için gerekli örnek nedir ?

Tahlil için genellikle koldaki bir toplardamardan alınan kan örneğinden elde edilen serum gereklidir. 


Test referans aralığı nedir ?

Test sonucu normal kişilerde negatif olmalıdır. 


Pozitif sonuçlar ne ifade eder ?

Sonucun pozitif olması durumunda antikor titresi yapılarak değer belirlenir. Kan dolaşımında bulunan yüksek düz kas antikorun seviyesi durumunda “otoimmün hepatit” olduğu düşünülür. Ancak hastaların %20’sinde düz kas antikorun saptanamayabilir. 


Düşük sonuçlar ne ifade eder ?

Düz kas antikoru negatif çıkanlarda otoimmün hepatit teşhisinde uzaklaşılır.

Yorumlar