Bulanık idrar

Normal bir idrar açık sarı renkte ve berraktır. İdrarın bulanık olması idrar yollarında bir problem olduğunu gösterir. Bulanık idrar dikkat edilmezse kolayca fark edilemeyebilir. 


Bulanık idrarın sebepleri nelerdir?


Susuz kalma: İdrarın bulanık olmasının en sık nedeni susuz kalmaktır. Vücuttaki sıvı miktarı azalınca idrarın miktarı da azalır. İdrarla atılması gereken maddelerin idrardaki konsantrasyonu artacağından, bu durum idrarın bulanık görünmesine yol açabilir. İdrar bulanıklaşırken aynı zamanda rengi de koyulaşır. İdrarın bulanıklığı ve koyu rengi yeterli miktarda sıvı alınmasıyla normale döner.

Fosfattan zengin beslenme: İdrarda fosfat miktarının fazla olması da idrarı bulanıklaştırır. Fosfor içeren maddelerden fazla miktarda yemek veya bol süt içmek, yüksek fosfat düzeyi nedeniyle idrarı bulanıklaştırabilir.

Vajinal akıntılar: Kadınlardaki bulanık idrar sebeplerinden biri vajinal akıntılardır. Vajinal akıntılar dikkat edilmesi gereken ve zamanında tedavi edilmesi gereken durumlardır.

Vitamin ilaçları: Bulanık ve koyu sarı renkli idrarın en önemli sebebi vitamin ilaçları alınmasıdır.  B ve C grubu vitamin içeren ilaçlar böbreklerden süzülerek idrar ile atılır. Vitamin ilaçlarının içinde bulunan renklendirici maddelerde idrara geçerek hem idrarın rengini koyulaştırır hem de idrarın bulanıklaşmasına sebep olur. 

İdrar yolu enfeksiyonları: İdrarın bulanık olmasına yol açan etmenlerden biri de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Böbreklerden başlayarak idrar yollarının herhangi bir yerinde bulunan enfeksiyonlar idrara iltihap karışarak bulanıklaşmasına yol açarlar. İdrar yolu enfeksiyonu bulunduğunda bulanık idrara ek olarak idrar yaparken yanma, ağrı ve sık idrara çıkma gibi belirtiler de bulunabilir.

bulanık idrar

İdrardaki bulanıklık nasıl giderilir?



İdrardaki tüm problemlerde olduğu gibi, idrarda bulanıklığa sebep olan etkenler ortadan kaldırıldığında idrardaki bulanıklık da yerini berrak idrara bırakır. Örneğin idrar yolu enfeksiyonu tedavi edildikten sonra idrarın görünümü normale döner.

Bol su içme idrar yollarında ki enfeksiyonların daha çabuk iyileşmesine sebep olduğu gibi bulanıklığı da azaltır.

İdrardaki bulanıklığın sebebi susuz kalma ise bol sıvı alımı idrardaki bulanıklığı giderecektir.

İdrar yollarında bulunabilecek enfeksiyonlar ve diğer problemler için mutlaka doktora başvurmak gerekir. Doktorun muayenesi ve yapacağı tahliller sonucu problem belirlenerek tedavi edilebilir. Böylece idrarda bulanıklık gibi basit veya önemsiz sayılabilecek belirtilere dikkat edilerek problemin ilerlemesi önlenebilir.

Yorumlar