Hemoglobin düşüklüğü

Hemoglobin demir içeren bir protein olup kan dolaşımında kırmızı kan hücreleri de denen alyuvarlar içinde bulunur. Akciğerlerden aldığı oksijeni vücuttaki hücrelere taşıyan hemoglobinin her gramı 1.36 mililitre kadar oksijen taşır. Çeşitli sebeplere bağlı olarak hemoglobin miktarı azalabilir. Bu durumda vücut hücrelerine yeterli oksijen taşınamaz ve kansızlık adı verilen klinik tablo oluşur. Miktarı çocuklarda ve yetişkinlerde farklı miktarlarda bulunur. Kan dolaşımında normal hemoglobin değer aralığının altında hemoglobin bulunduğunda “hemoglobin düşüklüğü”nden söz edilir. Bu duruma yol açan etmenler aşağıda sıralanmıştır.  


Düşük hemoglobin sebepleri nelerdir ?


Demir eksikliği: Beslenme bozukluğu ile olabileceği gibi kan kayıpları sebebiyle de meydana gelen demir eksikliğine bağlı hemoglobin düşüklüğü kansızlığın en sık görülen sebeplerindendir. Besinlerle yeterli miktarda demir alınamadığında, hemoglobin yapımı aksar. Hemoglobin üretimi aksadığında kan dolaşımındaki hemoglobin miktarı düşük bulunur ( Bakınız: Demir eksikliği ).

Beslenme bozukluğu: Yetersiz vitamin alımı hemoglobin düşüklüğünün sebeplerindendir. Özellikle B6, B12 ve folik asit hemoglobin yapımı için gerekli vitaminlerdir. Yeterli beslenemeyen veya beslendiği halde bağırsaklardaki emilim bozukluğu olan kişilerde görülen vitamin eksikliğine bağlı gelişen hemoglobin azlığı eksik vitaminlerin alımı ile düzeltilebilir.

düşük hemoglobin

Kan kayıpları: Herhangi bir sebebe bağlı olarak vücudun kaybettiği kan hemoglobinin de azalmasına yol açacağından kan dolaşımında ölçülen hemoglobin düşük çıkar. Kazalar sonucu yaşanan kan kayıplarının yanında çeşitli ameliyatlar nedeniyle de kan kayıpları olabilir. Kadınlar adet döneminde fazla miktarda kan kaybedebilir. Hemoroid (basur) kanamaları, ülser kanamaları gibi kanamalar hemoglobin düşüklüğüne sebep olan etkenlerdir.

Hastalıklar: Böbrek hastalıkları, böbrek yetmezliği, romatoid artrit, Crohn hastalığı, gibi hastalıklar düşük hemoglobine yol açabilir. Dalak problemleri de alyuvarların parçalayarak hemoglobin miktarında azalmaya sebep olabilirler. Akdeniz anemisi (Talasemi) gibi genetik hastalıklar da hemoglobin düşüklüğüne yol açar. Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması) gibi durumlarda da hemoglobin düşük bulunur.

İlaçlar: Bazı ilaçlar hemoglobin miktarında azalmaya neden olabilir. Özellikle kemoterapi amacıyla kullanılan ilaçlar hemoglobini düşürebilir.

Tedaviler: Radyasyon tedavileri (radyoterapi) hemoglobin düşüklüğü yapabilen bir etmendir.   

Okuduğunuz yazı ile ilgili hematokrit düşüklüğü yüksekliği ve hematokrit konularımızı da inceleyebilirsiniz.

Yorumlar