İdrar yaparken yanma

İdrar yaparken yanma şikayetinin en sık sebebi idrar yollarındaki bir enfeksiyondur. Bazı böbrek hastalıklarında da karşılaşılabilen idrarda yanma hem kadında hem de erkekte görülebilen bir belirtidir. İdrarda yanma şikayeti olan kişiler doktoruna başvurarak sorununa çözüm bulabilir. Yapılacak bir idrar tahlili ile idrar yollarındaki enfeksiyon teşhis edildikten sonra doktorun vereceği ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi sonunda idrar yaparken duyulan yanma hissi de ortadan kalkar.


İdrar yaparken yanma hissinin sebepleri nelerdir ?


İdrar yolları enfeksiyonları: Kadınlarda daha fazla olmak üzere her iki cinste de meydana gelebilen idrar yolları enfeksiyonları idrar yaparken duyulan yanma hissinin başlıca nedenidir. İdrar yolları enfeksiyonlarının kadınlarda daha fazla görülmesinin nedenleri kadınların üretrasının kısa olması ve hem vajina hem de rektuma yakın olmasıdır. Bu sebeplerle mikroplar kadın üretrasına daha kolay girer.

Erkeklerde ise hem üretra daha uzundur hem de prostat bezinin salgıları erkek üretrasında koruyucu etki gösterir.   

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Bel soğukluğu, herpes, klamidya gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıklar da idrar yaparken yanmaya sebep olur. Cinsel yolla bulaşan hastalığı olan kişiler hastalığı eşlerine bulaştırmamak için gerekli önlemleri almalıdır.

Böbrek hastalıkları: Böbreklerdeki enfeksiyonlar da aşağı idrar yollarına inerek idrar yaparken hissedilen yanmaya yol açabilirler. Böbrek taşları idrar yollarında enfeksiyon gelişmesine neden olan bir etmen olduğu için, idrar yaparken yanma hissedilebilir.  

idrar yaparken yanma

İdrarda yanma hissine sebep olan diğer nedenler nelerdir ?


Çeşitli ilaçlar,

Sistit,

Prostat büyümesi

Prostat kanseri

İç çamaşır alerjisi.



İdrarda yanma hissi nasıl geçer ?

İdrar yaparken yanma şikayeti olan kişiler bu belirtiyi göz ardı etmeden mutlaka doktora başvurmalıdır. Yanmanın sebebinin kesin olarak belirlenebilmesi için doktor muayenesi ve en azından bir idrar tahlili yapılmalıdır. Sebep belirlendiğinde doktorunuz gerekli tedaviyi yapacaktır.

Yanma hissinin geçmesi için yanmaya sebep olan etmenini ortadan kalkması gereklidir. En sık neden olan idrar yolu enfeksiyonunun tedavisi ile yanma hissi de kaybolacaktır. Eğer etmen böbrek taşı ise, taşın düşürülmesi sonrası rahat edilecektir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavisi de aynı şekilde yanma hissini ortadan kaldıracaktır.  

Yorumlar