İdrar yapmada zorluk

İdrar yaparken zorlanma olması hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen bir belirtidir. İdrar yollarında bir problem olduğunda karşılaşılan ve zaman zaman çok ağrılı da olabilen bu belirti kişiden kişiye değişebilir. İdrar yapma zorluğu çeken kişiler için günlük yaşamda çeşitli zorluklara yol açan bu durumun sebepleri aşağıda özetlenmiştir.


İdrar yapmada zorluğa sebep olan durumlar nelerdir ?


İdrar yollarında tıkanma: Prostat büyümesi, böbrek taşları, tümörler idrar yollarında tıkanıklığa sebep olan faktörlerdir.

Prostat büyümesi 50 yaşın üzerindeki çoğu erkeğin sorunudur. Büyüyen prostat üretranın etrafında bir baskı oluşturarak idrar kanalını daraltır. Bunun sonucu olarak adrar akımı azalır ve idrar yaparken zorlanma olur.

Böbrek taşları idrar yollarında tıkanmaya sebep olup idrar geçişini engelleyebilir. Bu durumda da idrar akımı azalarak idrar yapmada zorluk meydana gelir.

Gerek idrar yollarında gerekse prostatta bulunan tümörler de idrar yollarını tıkayarak idrar geçişini ve dolayısıyla idrar yapmayı zorlaştırırlar.

İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yollarının herhangi bir yerindeki enfeksiyon idrar yapmayı zorlaştırabilir.

Mesane divertikülleri: Mesanede bulabilecek bir kese idrar yapmada zorlanmanın sebebi olabilir. Mesane divertikülleri doğuştan olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir. Kesecikler idrar yaparken tam boşalamadığı için idrar yapmada zorlanmaya yol açabilirler.

İlaçlar: Çeşitli ilaçlar (alerji ilaçları, anestezik maddeler) idrar yapmada zoruk yaratabilir.

Sinir hasarları: İdrar yapmayı kontrol eden sinirlerin çeşitli sebeplerle hasar görmesi idrar yapma zorluğuna yol açabilir.

Hamilelik: Kadınlarda idrar yaparken zorlanmaya sebep olan etmenlerin başında gelir ve özellikle hamileliğin son aylarında mesane üzerine baskı yapan rahim kadınları oldukça rahatsız eder.

idrar yaparken zorlanma

İdrar yapmada zorlananlarda görülen belirtiler nelerdir ?

Yavaş idrar yapma,

Sık idrara çıkma,

İdrar yaparken ağrı hissetme,

İdrar yaparken ağrı hissetme,

Cinsel ilişki sırasında ağrı hissetme,
Alt karın bölgesinde kasılmalar,

Kadınlarda vajinadan akıntı,

Pembe veya kırmızı renkte idrar yapma.


İdrar yapmada zorluk çekenler nasıl tedavi edilir ?

İdrar yapmada zorluğun şiddeti ve sebebe göre uygulanabilecek tedavi yöntemleri değişişlik gösterir. Önemli olan bu sorunu yaşamaya başlayan kişilerin vakit geçirmeden bir üroloji uzmanına başvurmasıdır. Böylece daha erken dönemde gerekli tedbirler alınabilir ve gereken tedavi erkenden uygulanabilir. İdrar yapma zorluğu bulunanlarda yapılan tedavilerin başlıcaları aşağıda sıralanmıştır:  

Sonda takılması: Üretradan mesaneye sokulan bir sonda ile mesanede biriken idrar çıkartılabilir. Böylece yapılmakta zorlanılan idrar vücut dışına çıkarılmış olur.

İlaçlar: İdrar yolu enfeksiyonuna bağlı olarak idrar yapmada zorlananlar için uygun antibiyotikler kullanılarak enfeksiyon tedavi edilir. Enfeksiyon ortadan kalktığında buna bağlı gelişen idrar yapma zorluğu da tedavi edilmiş olur.

İdrar yapma zorluğu bulunanlarda alfa blokerler, hormon ilaçları ve 5-alfa redüktaz inhibitörleri gibi ilaçlar da ihtiyaca göre kullanılabilirler.

Cerrahi operasyonlar: İdrar yolunda tıkanıklığa sebep olan prostat büyümesi veya tümör gibi oluşumlar ise cerrahi yöntemlerle çıkartılarak idrar yapma zorluğu ortadan kaldırılabilir.  

Yorumlar