İdrar yolları enfeksiyonları için evde yapılabilecekler

Böbreklerden başlayarak idrarın vücut dışına çıktığı yere kadar olan bölgelerde meydana gelen enfeksiyonlara idrar yolları enfeksiyonu adı verilir. İdrar yolları sırasıyla; idrarı böbreklerden mesaneye (idrar torbası) taşıyan “üreter”, mesane ve mesaneden vücut dışına çıkmasını sağlayan “üretra” dır. Enfeksiyonun bulunduğu yere göre şiddeti değişen idrar yolları enfeksiyonları olan kişilerde rahatsızlık yaratır. Genellikle kısa zamanda tedavi edilebilen idrar yolları enfeksiyonlarında doktorun verdiği ilaçların yanında neler yapılabilir ?


İdrar yolları enfeksiyonları nasıl iyileşir ?


İdrar yolları enfeksiyonları teşhisi konulduktan sonra doktorunuz enfeksiyonun şiddetine göre sizi tedavi edecektir. İdrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde genellikle ağızdan alınan antibiyotikler kullanılır. Nadiren de olsa böbrek enfeksiyonları gibi şiddetli idrar yolu enfeksiyonlarında hastaneye yatmanız ve enjeksiyon yapılarak verilen antibiyotikleri kullanmanız gerekebilir.

İdrar yolları enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotikler belirlidir. İdrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi için antibiyotik seçimi idrar kültürü sonucuna göre yapılmalıdır. İdrar kültür antibiyogram sonucuna göre belirlenen ve bakterinin duyarlı olduğu antibiyotiğin kullanılması idrar yolu enfeksiyonunun daha kısa sürede ortadan kaldırılabilmesini sağlar.

Doktorunuzun belirlediği tedaviye ek olarak aşağıda yazılanların yapılması idrar yollları enfeksiyonunun iyileşmesine katkıda bulunacaktır.


İdrar yolları enfeksiyonları için evde yapılabilecek şeyler nelerdir ?


Bol su içilmelidir: İdrar yolları enfeksiyonlarının tedavisinde yapılabilecek en kolay şey bol su içmektir. Bu sayede daha çok idrar yapılır. Böylece idrar yolları bakterilerden yıkanarak temizlenebilir.

çok su içmek

İdrar asit tutulmalıdır: İdrarın asit özellikte tutulması idrar yolları enfeksiyonlarını azalttığı gibi tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını da önleyebilir. Örneğin uygun dozlarda C vitamini kullanılarak idrar asit hale getirilebilir.

Elma sirkesi: İçerdiği asetik asit sayesinde idrar yollarındaki bakterilerin büyüme ve çoğalmasını engelleyerek idrar yolu enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Su ile karıştırılarak içilebilir.

Ekinezya çayı: Enfeksiyonlara karşı kullanılabilecek bitkisel bir üründür. Ekinezya çayları veya kapsülleri idrar yolları enfeksiyonlarında faydalı olabilir. Ancak her türlü bitkisel üründe olduğu gibi ekinezya kullanımı öncesi doktora doktora danışılmalıdır.

Karbonat: Yarım çay kaşığı karbonat bir bardak suda eritilerek içildiğinde idrar yolları enfeksiyonu azalabilir.

Yukarıda sayılan maddeler doktorunuzun verdiği tedavinin yerini tutmayacağı unutulmamalıdır. Bu sebeple idrar yolları enfeksiyonu için,  doktorunuzun verdiği tedaviyi mutlaka uygulayınız. Sayılan maddeler bu tedaviye yardımcı olacaktır.

Yorumlar