İdrarda albumin

Kan dolaşımındaki zararlı maddeleri süzerek vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan böbrekler bunu yaparken vücuda gerekli olan maddelerin atılmasını da engeller. Atılmaması gereken maddelerden biri de kan proteinlerinden olan albumindir. Normalde idrarda çok az miktarda protein bulunur. İdrarda albumin bulunması böbreklerin normal fonksiyonunu yapamadığının göstergesidir.


Proteinler idrarla neden atılmamalıdır?


Proteinler vücutta birçok işlevleri olan maddelerdir. Hücrelerinin yapı taşları olmalarının yanında, kan pıhtılaşmasından vücut savunmasına sayısız mekanizmada rol oynadığından, vücut proteinleri kaybetmek istemez. Böbrekler idrar oluşumu sırasında albuminin idrara geçişini engelleyerek vücudun proteinleri kaybetmesini önler.


İdrarda albumin bulunması ne anlama gelir ?


İdrarda albumin bulunmasına “albuminüri” adı verilir. Bu durum normal değildir. Böbrekler sağlıklı olduğu sürece albumin başta olmak üzere proteinlerin idrara geçmesini önler. İdrarda protein bulunması böbrekler ile ilgili bir hastalığın habercisidir.


İdrarda albumin bulunmasının belirtisi nedir ?

İdrarda albumin başlangıç safhasında hiçbir belirti vermeyebilir. Bunun sebebi ilk zamanlarda idrardaki albuminin çok az miktarlarda bulunmasıdır. Bunu belirlemek için düşük miktarlardaki albumini tespit etmeye yarayan testler yapılmalıdır.

Daha ileri safhalarda idrarın köpüklü olması idrarda albumin bulunmasının en bariz belirtisidir. Albumin kaybına bağlı vücutta sıvı toplanması da meydana gelir. Bunun sonucu olarak özellikle bacaklarda “ödem” adı verilen şişlikler oluşur. Böbrek fonksiyonları bozuldukça belirtilerin şiddeti artar. Kişilerde kilo artışı meydana gelir.


İdrarda albumin bulunmasının sebepleri nelerdir ?

Böbrek fonksiyonlarının bozulmasının başta gelen sebebi şeker hastalığıdır. Hipertansiyon, karaciğer sirozu ve kalp yetmezliği gibi hastalıklarda da idrarda albumin görülebilir.

İdrarda albumin bulunması

İdrarda albumin nasıl tespit edilir ?

İdrardaki albumin genellikle mikroalbumin testi adı verilen bir test ile ölçülür. Bunun için kişiden genellikle 24 saatlik idrar örneği toplaması istenir. Bunun dışında 4 saatlik veya spot idrar örneklerinde de bu test yapılabilir.

Bu teste ilave olarak idrardaki albumin:kreatinin oranı da idrardaki albumin düzeyi hakkında bilgi vericidir. Bu şekilde böbreğin fonksiyonu hakkında fikir sahibi olunur.


İdrardaki yüksek albumin düzeyi nasıl düşürülebilir ?

İdrardaki albumin düzeyini düşürebilmenin yolu, buna sebep olan etkeni ortadan kaldırmaktır. İdrarda albumin bulunmasının başta gelen nedeni eğer şeker hastalığı ise, bu durumda kişiler kan şeker düzeyini normal aralıkta tutmaya çalışmalı, kan şeker düzeyinin yükselmesini önlemek için gerek ilaç kullanımı, gerekse diyetlerine dikkat etmelidir. Bilinmelidir ki şeker hastalığı sinsi bir hastalık olup, pek belli etmeden vücutta çeşitli yerlerde bozukluklara yol açar. Özellikle kılcal damarlar şeker hastalığı sebebiyle zarar gören yerlerdir. Kılcal damarlardan zengin yapılar sayesinde fonksiyon gören böbrekler bu bozulmadan en çok etkilenen organlardandır. Bu sebeple şeker hastası olanlar kan şeker düzeyinin kontrolunu hiç ihmal etmemelidir.

Yorumlar