İdrarda bakteri

Böbrekler tarafından kanın süzülerek vücuda zararlı maddelerin atıldığı idrar belirli bir içeriğe sahiptir. Normal idrarda bulunması gereken maddelerin dışında, çeşitli hastalıkların göstergesi olarak idrarda bazı maddeler bulunabilir ve bunlar hastalıklara teşhis koymak için kullanılır. Normal idrarda bakteri bulunmaz. İdrarda bakteri bulunması idrar yolları enfeksiyonunun bir belirteci olup, uygun bir şekilde tedavi edilmelidir. ayrıca idrarda bakteri bulunmasını önlemek için gerekli hijyenik koşullar da sağlanmalıdır.

Bakteriüri nedir ?


İdrarda bakteri olması durumuna “bakteriüri” adı verilir. İdrarda belirli bir sayının üzerinde aynı türden bakteri bulunması durumunda idrar yolu enfeksiyonu teşhisi konulabilir. Farklı türden bakteriler daha çok idrar örneğine dışarıdan bir bulaşma olduğunun göstergesi olup, idrar tahlilinin tekrarlanmasını gerektirir.

İdrarda bakteri görülmesi


İdrarda bakteri bulunmasının sebepleri nelerdir ?


Normalde idrarda mikrop bulunmaz. İdrarda bakteri bulunmasının çeşitli sebepleri olabilir.

Bazı bakteriler bağırsaklardan idrar yollarına geçiş yapabilir. Kişisel hijyenin düşük olduğu kişilerde bu bakterilerin uretraya geçisi ve enfeksiyon gelişimi daha kolay olur.

Kadınlar erkeklere göre idrarda bakteri bulunması açısından daha fazla risk altındadır. Bunun sebebi kadınların uretrasının erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Ayrıca kadınların uretrasının anüs ve vajinalarına da yakın olması sebebiyle bakteriler kadınların idrar yollarına daha kolay bulaşır.

Hamilelik döneminde kadınların idrar yollarının pozisyonu değişebilir. Ana rahmindeki bebeğin baskısı bu pozisyon değişikliğine sebep olur. Bu durumda idrar yollarında bakterilerin üreme şansı artar. Bu sebeple hamilelik süresince idrar tahlili ile herhangi bir enfeksiyon gelişip gelişmediği kontrol edilmelidir.

Erkeklerde prostat büyümeleri, prostat iltihapları idrarda bakteri bulunmasının en sık nedenlerindendir. İdrar akımının büyüyen prostat nedeniyle azalması, mesanenin tam boşalamaması bakterilerin üremesi için uygun ortam yaratır.

Benzer şekilde böbrek taşları da idrar akımında azalma meydana getireceğinden idrar yollarına bakteriler yerleşerek çoğalabilir ve idrarda bakteri görülebilir.

Çeşitli sebeplerle idrar sondası takılması da idrar yollarının tahrişine, iltihaplanmasına ve idrarda bakterilerin bulunmasına yol açabilir.


İdrarda bakteri bulunduğunda neler yapılabilir ?

Yapılan idrar tahlilinde bakteri bulunması genellikle idrar yollarında bir enfeksiyonun habercisidir. Bu durumda bir idrar kültürü yapılarak idrarda bulunan bakterilerin hangi antibiyotikle iyileştirilebileceği ortaya çıkarılır. Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonun iyileştirilebilmesi için bakterilerin duyarlı olduğu antibiyotiğin kullanılması esastır. Böylece idrardaki bakteriler ortadan kaldırılabilir.

Yorumlar