İdrarda bulunan bakteri tipleri

İdrar böbrekler tarafından yapılan ve vücuttaki atıkların uzaklaştırılması için kullanılan bir vücut sıvısıdır. Atıkları içermesine rağmen mikrop içermeyen bir sıvı olan idrar başlıca üre, hormonlar, enzimler, tuzlar ve eser elementler bulundurur. Mikrop içermeyen idrar bu açıdan steril kabul edilir. Ancak bir idrar yolu enfeksiyonu durumunda idrarda mikrop olabilir. İdrarda bakterilerin tespiti idrar tahlili ve idrar kültürü ile yapılabilir.

İdrarda bulunan bakterilerin tipi nasıl belirlenir ?


İdrar tahlili ve idrar mikroskopisi ile idrarda bakteri bulunduğu belirlenir. Ama idrardaki bakterilerin hangisi olduğunun belirlenmesi için idrar kültürü yapılmalıdır. Bu işlemin ayrıntıları idrar kültürü yazımızda anlatılmıştır. İdrar kültür ortamında üreyen bakterilerin oluşturduğu kolonilerin renk, şekil ve büyüklük gibi görünüm özellikleri, hangi bakteri tipinin bulunduğunun işaretidir.


İdrarda bulunabilecek bakteri çeşitleri nelerdir ?

Aşağıda sayılan bakteri tipleri idrarda en sık bulunan bakterilerdendir:

Escherichia coli (E. Coli): Eşerişya koli şeklinde okunan bu bakteri çoğunlukla kalın bağırsaklarda bulunan bir bakteri tipidir. Her dışkılamada bu bakteri vücut dışına atılmaktadır. Genellikle dışkıdan idrar yollarına girerek enfeksiyon oluştururlar. İdrar yollarına girdikten sonra hızla çoğalarak enfeksiyon oluştururlar. İdrar yollarının herhangi bir bölümünde E. Coli enfeksiyonu gelişebilir.

Enterococcus faecalis: Enterokoküs fekalis şeklinde okunan bu bakteri de E. Coli gibi idrarda en sık bulunan bakterilerdendir. Sindirim sisteminde ve dışkıda bulunan bu bakteri idrar yollarına bulaşarak enfeksiyon oluşturabilir. İdrar yollarından başka, kasık bölgesinde farklı enfeksiyonlar da meydana getirebilir. Bu bakterinin sebep olduğu enfeksiyonların tedavisi güçtür. Bunun sebebi bakterinin birçok antibiyotiğe karşı dirençli olmasıdır.

Klebsiella pneumoniae: Klebsiyella pnömonia şeklinde okunan bu bakteri aslında zatürre etkenidir. Bu bakteri vücutta deri, boğaz, sindirim sistemi, akciğerler gibi yerlerde bulunabilir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, yaşlılarda ve küçük çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna yol açar. Bu bakteri de bazı antibiyotiklere dirençli olduğundan doğru tespiti ve tedavisi önem taşır.

Proteus bakterisi: bağırsaklarda bulunan bu bakteri mesane veya uretraya bulaşarak idrar yolu enfeksiyonuna sebep olabilir. Proteus bakterisi nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu bulunanlarda idrar koyu renkte, alkali özellikte ve kokuludur.

lactobacillus bakterisi


Lactobacillus bakterisi: Laktobasil adı verilen bakteri sindirim sistemi, idrar yolları ve vajinada bulunur. Bulunduğu ortama asidik özellik kazandıran bu bakteri sayesinde zararlı mikropların üremesi engellenmeye çalışılır. İdrarda belirli miktarda bulunması önemli olmasa da, sayılarının çoğalması enfeksiyon belirtecidir.

Yorumlar

  1. İdrar kültürmde 5 senedir enterecocüs fealis çıkıyor antibiyotikle geçti derken asteria coli oluyor tekrar önürüne geçiyor şimdi de 3 den fazla bakteri üredi tekrarı gerekir diyor ne yapacağımı şalırdıö

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Ahmet bey,
    Sonuçlarınızın değerlendirmesini doktorunuz yapmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder