İdrarda koku

İdrarın kendine has bir kokusu vardır. Ancak bazı durumlarda idrarda koku değişir ve idrardan rahatsız edici kötü bir koku gelir. Kötü kokunun çeşitli sebepleri olabilir. Susuzluk, az sıvı alımı, idrar yolu enfeksiyonları gibi sebepler idrarda kötü koku nedenlerinin başında gelir. Bunların yanında bazı besinler ve kullanılan ilaçlar da idrar kokusunu değiştirerek kötü kokmasına yol açabilir.


Kötü idrar kokusuna yol açan etkenler nelerdir ?


Susuz kalma: Yetersiz sıvı alımı veya uzun süre susuz kalma idrarın yoğunlaşmasına yol açan bir faktördür. Bu durum idrarın renginin koyulaşmasına sebep olduğu gibi, idrar kokusunun da kötüleşmesine yol açar. İdrarda yoğun bir amonyak kokusu hissedilebilir. Sıvı alımı ile durum normale döner.

İdrar yolu enfeksiyonları: Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen idrar yolu enfeksiyonları idrarın kötü kokmasının sebeplerindendir. Böbreklerden üretraya kadar tüm idrar yollarında olabilen enfeksiyonların tedavisi ile kötü idrar kokusu ortadan kalkar.

Vajinal enfeksiyonlar: İdrar yolları enfeksiyonlarının yanı sıra kadınlarda vajinal enfeksiyonlara da sık rastlanır. Vajinada kaşıntı, yanma gibi belirtiler ile birlikte olabilen vajinal enfeksiyonlar hem akıntıya yol açarlar hem de idrarda kötü koku oluştururlar.

Ketoasidoz: İdrar kokusu her zaman kötü olmayabilir. Tatlı veya meyvemsi kokular idrarda şeker ve keton cisimleri olduğu zaman duyulan kokulardır.  

İlaçlar: Bazı antibiyotikler ve vitaminler idrarda renk değişikliğine sebep oldukları gibi, kimyasal madde kokusunun duyulmasına yol açarlar.

Metabolik bozukluklar: Bazı nadir görülen hastalıklar da idrar kokusunu değiştirir. Bu hastalıklarda değişik idrar kokuları meydana gelir ve bu belirtiler hastalığa teşhis konmasına yardımcı olur. Bazı enzim eksikliklerinde görülen “akça ağaç şurubu idrar hastalığı” bu hastalıklardandır. Fenilketonüri hastalığında da idrar kokusu kötüleşir.

idrar kokusu


İdrar kokusu nasıl geçirilir ?


İdrar kokusuna sebep olan etmenler ortadan kaldırılırsa idrar kokusu da geçer. İdrarda kokuya sebep olan çeşitli hastalıklar için doktora başvurmak gerekir. İdrar yolları enfeksiyonları başta olmak üzere gerek vajinal enfeksiyonlar gerekse ketoasidoz durumu doktorların müdahalesini gerektiren durumlardır.

İdrardaki kokunun sebebi susuzluk ise, bol sıvı alımı idrarı normale döndürür. Susuzluk dışında, idrar yolları enfeksiyonlarında da bol sıvı alımı, idrarda kokuya sebep olan bakterilerin ortamdan uzaklaşmasını sağlar.

İdrar yolları enfeksiyonlarında yaban mersini suyu içmenin faydası olduğuna dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Yorumlar