İdrarda lökosit

Kan dolaşımında bulunan ve kan hücrelerinden biri olan akyuvarların idrarda bulunması birçok kişiye garip gelebilir. Çünkü beyaz kan hücreleri olarak da bilinen lökositler veya Türkçe adıyla “akyuvarlar” vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan kan hücreleridir. İdrar tahlili sonuçlarının bazılarında nasıl olur da lökosit bulunabilir ? Aslında hepimizin kan hücreleri olarak bildiğimiz akyuvarlar sadece damarların içinde değil vücudumuzun her yerinde bulunabilir. Nerede bir enfeksiyon gelişirse, lökositler de enfeksiyonla savaşmak için oraya gider. İdrarda lökositlerin bulunabileceği vücut sıvılarındandır. Normal idrarda lökosit bulunmaz ancak idrar yollarında bir enfeksiyon olursa idrarda lökosit görülebilir.


Akyuvarların idrarda bulunma sebepleri nelerdir ?


İdrar yolu enfeksiyonları: İdrar yollarına giren bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar idrarda lökosit görülmesinin başlıca nedenlerindendir. Cinsel ilişki sırasında veya idrar yaparken bir şekilde idrar yollarından üretraya giren mikroplar burada iltihaplanmaya sebep olabilirler. Genellikle idrar yaparken yanma ve sızlama şikayetine sebep olan enfeksiyonu ortadan kaldırmak için akyuvarlar bölgeye sevk edilir ve bu akyuvarlar idrara karışırlar. Yapılan bir idrar tahlilinde de tespit edilerek raporlanırlar.

Mesane enfeksiyonları: Sistit olarak da bilinen idrar torbası enfeksiyonları da idrarda lökosit görülmesine sebep olurlar. İdrar yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi mesane enfeksiyonlarında da idrar yaparken ağrı, yanma ve sızlama görülür. Mesanede anormallikler bulunması, cinsel ilişki sonrası ve hamilelik döneminde sistit meydana gelme riski artar.

Böbrek enfeksiyonları: İdrarda lökosit görülmesinin önemli nedenlerinden biri de böbrek enfeksiyonlarıdır. Genellikle idrar yollarından gelip böbreklere bulaşan enfeksiyon, böbrek taşları sebebiyle de oluşabilir. Böbrek taşları idrar akımını azaltarak bakterilerin yerleşmesini kolaylaştırır. Pyelonefrit olarak da adlandırılan böbrek enfeksiyonları ciddi enfeksiyonlar olup, hastaneye yatışı gerektirebilir.

İdrarda lökosit bulunması


İdrarda lökosit bulunması durumunda neler yapılır ?


İdrar tahlili sonucu idrarında lökosit bulunan kişilere uygun antibiyotik tedavisi yapılarak enfeksiyon ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Pyelonefrit vakalarında antibiyotik tedavisinin hastanede yapılması gerekebilir.

Yapılacak antibiyotik tedavisi enfeksiyonun şiddetine ve bakterilerin hangi antibiyotiğe duyarlı olduklarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.


Bakterilerin hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu nasıl anlaşılır ?

İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisinin başarılı olabilmesi için enfeksiyona sebep olan bakterinin verilen antibiyotiğe dirençli olmaması gerekir. Bakteri verilen antibiyotiğe dirençli ise antibiyotik tedavisi bir işe yaramaz.

Enfeksiyon etkeninin hangi antibiyotiğe duyarlı, hangi antibiyotiğe dirençli olduğunun belirlenebilmesi için “idrar kültürü” ve ''antibiyogram'' yaptırılır. (Bakınız.İdrar kültürü , antibiyogram)

Yorumlar

  1. merhaba idrar sonuçlarım
    Lokosit BOL
    Epitel Hücresi 8-10
    Eritrosit 7-8
    pH <=5.0 5-8
    Dansite 1025 1005-1030
    Glukoz Neg Negatif-
    Protein Neg Negatif-
    Bilirubin Neg Negatif-
    Ürobilinojen Normal Normal-
    Keton Neg Negatif-
    Nitrit Neg Negatif-
    idrar sonuçlarımda lokosit yüksek çıkıyor.tip 2 diyabet hastasıyım

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Sevda hanım,
    İdrardaki bol lökosit enfeksiyon göstergesidir. İdrarda şeker çıkmamış olması sebebiyle şeker düzeyinizin çok yüksek olmadığını düşünüyoruz. İdrarınızda kan da çıkmış. Bu durumun sebebinin de araştırılması gerekir. Doktorunuz idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili gerekli tedaviyi verecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder