İdrarda ürik asit

Bu test idrarda bulunan ürik asit miktarını ölçer. İdrarda ürik asit testinin amacı "akut ürik asit nefropatisi" adı verilen durumu diğer böbrek yetmezliklerinden ayırmaktır. Ürik asit vücutta  pürin adı verilen maddelerin vücuttan atılmaları için oluşturulan bir atık ürünüdür. Ürik asit böbreklerden süzülerek idrarla atılır. 


Akut ürik asit nefropatisi nedir ?


Ürik asit böbreklerden süzülürken böbrek tüplerinde çökelerek böbreğin fonksiyonunun bozulmasına yol açabilir. Bu durum genellikle lenfoma veya lösemi gibi kan kanserlerinde veya daha nadiren başka bir takım hastalık ve kanserlerde görülebilir.


İdrarda ürik asit başka hangi durumlarda artar?

Böbrek tüplerindeki fonksiyon bozukluğu sebebiyle ürik asit geri emiliminin olmaması,

Ürik asitin böbreklerden süzülmesini etkileyen ilaçlar,

Ürik asit üretiminin polistemi gibi sebeplerle artışı.

İdrarda ürik asit

İdrarda ürik asit testi için gerekli örnek nedir ?

İdrarda ürik aside spot idrarda bakılsa da, 24 saatlik idrar örneğinde ürik asit tespiti daha uygundur. Bunun için kişinin 24 saat boyunca yaptığı tüm idrarı bir kapta toplaması gerekir.

Ancak 24 saatlik idrar toplamanın zor olduğu kişilerde, örneğin küçük çocuklarda, ürik asit/kreatinin oranı ile günlük ürik asit atılımı hakkında bilgi sahibi olunabilir. Bunun için idrarda ürik asit ile birlikte idrarda kreatinin testi de yapılır. Çıkan ürik asit sonucu kreatinine bölünerek oran elde edilir.


Ürik asit/kreatinin oranı nasıl değerlendirilir?

Oran 1'in üzerinde çıktığında akut ürik asit nefropatisinden, Oran 0.75'in altında çıktığında ise böbrek yetmezliğinin diğer sebeplerinden şüphelenilir.


İdrarda ürik asit test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

Yüksek bilirubin ve askorbik asit düzeyleri idrarda ürik asit ölçümünü etkileyebilir.

***Bu konu ile ilgili idrar tahlili konusunuda incelemenizi tavsiye ederiz.

Yorumlar