Yeni doğan sarılığı

Yeni doğan çocukların birçoğunda sarılık görülebilir. Buna "fizyolojik sarılık" ya da "yeni doğan sarılığı" adı verilir. Bu durum çoğunlukla normal olsa da anne babayı tedirgin eder. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içinde gözlerin beyazının ve derinin sararması ile kendini gösteren yeni doğan sarılığı genellikle zararsızdır. Ancak takip edilmelidir. Zamanında doğan çocukların genellikle %60'ında görülen yenidoğan sarılığı oranı erken doğanlarda (prematüre bebek) daha yüksektir. Prematüre bebeklerde sarılık daha erken başlayıp daha uzun sürebilir.

Yeni doğan sarılığı


Yenidoğan sarılığının sebebi nedir ?


Yeni doğan sarılığına sebep olan madde kan dolaşımında yükselen "bilirubin" adlı maddedir. Bu madde normalde karaciğer tarafından işlenerek vücuda zararsız hale getirilir ve bağırsaklara verilerek vücuttan atılır.

Ancak yeni doğan bebeğin karaciğeri daha tam olarak olgunlaşmadığı için sarılığa neden olan bilirubin adı verilen
maddeyi işlemesi daha uzun sürer. Bu durumda kan dolaşımında bilirubin miktarı artmaya başlar. Buna paralel olarak da bebeğin rengi sararmaya başlar.


Yeni doğan sarılığı ne zaman başlar ?

Yeni doğan bebekte fizyolojik sarılık doğumdan birkaç gün sonra başlar ve genellikle 2 hafta içinde ortadan kalkar. Fizyolojik sarılık dışında emzirme ile ilgili problemler, kan veya karaciğer hastalıkları ve enfeksiyonlara bağlı da sarılık görülebilir. 


Yeni doğan sarılığının belirtileri nelerdir ?


Yeni doğan bir bebeğin kan dolaşımında artan bilirubinin ilk göstergesi bebeğin yüzünün sararmasıdır. Bu sararma bebeğin gözünde de farkedilir. Bebeğin gözünün beyazı sararmaya başlar. Bilirubin seviyesi arttıkça sararma bütün vücutta belirgin hale gelir.

Yeni doğan bilirubin

Yeni doğan sarılığının tedavisi nasıl yapılır ?

Fizyolojik yeni doğan sarılığı için genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Sarılık genellikle birkaç gün içinde kendilinden geçecektir. Sarılık olduğu süre içinde doktorlar bebeğin bilirubin seviyesini öğrenmek için "bilirubin testi" yaptırılmasını isterler. Böylece kan dolaşımındaki bilirubin seviyesinin tehlikeli boyutlara ulaşıp ulaşmadığı anlaşılır.

Nadiren bebeğin kan bilirubin düzeyi yüksek seviyelere ulaştığı için "fototerapi" adı verilen bir işlem yapılır.


Fototerapi nasıl yapılır ?

Işık tedavisi adı da verile fototerapi kan dolaşımında artan bilirubini vücuda zararsız hale getirmek için yapılır. Fototerapi esnasında bebek soyularak ultraviyole ışık veren bir ışık kaynağının altına yatırılır. Böylece vücudunun mümkün olduğu kadar fazla kısmı ışığa maruz kalır. Tedavi esnasında gözlerin korunması için bir bez ile sarılır.

Buradan Yenidoğan sarılığı videosunu izleyebilirsiniz.

Yorumlar