Baş ağrısı

Baş ağrısı en sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Baş ağrısı çekmeyen kimse yok gibidir. Çocuğundan gencine, yetişkinden yaşlısına çoğu kimse, üstelik de birden çok kez baş ağrısı çekmiştir. Baş ağrısı günün herhangi bir saatinde yaşanabilir. Bazen kısa süren baş ağrısı bazen saatler boyu geçmek bilmez. Bazı baş ağrıları hafiftir, bazıları ise o kadar şiddetli olur ki, insanın kafasını duvarlara vurası gelir. Baş ağrısının olası nedenleri aşağıda sıralanmıştır.


Baş ağrısına sebep olan faktörler nelerdir ?


Kısa süreli ve hafif baş ağrıları üşütmeden yetersiz uyumaya kadar birçok faktöre bağlı olarak görülebilir. Bu tip baş ağrıları uykumuzu aldıktan veya iyileştikten sonra geçer. Ancak sık olarak tekrar eden baş ağrıları en çok şikayet konularından biridir ve sebepleri şunlardır:

Stres: Çağımızın derdi olan stres günlük hayatımızın bir parçası olmuştur. Her türlü problem insan vücudunda bir stres yaratır. Örneğin sabah işe giderken trafiğin stresi ile gün başlar, iş yerinde işleri yetiştirme stresi ile devam eder, eve dönüş çilesi buna eklenir, ev halkının problemleri de bunlara ilave olduğunda stres kat be kat artar. Vücut tüm bu stres yüküne baş ağrısı ile yanıt verir.

Sinüzit: Sinüslerin iltihaplanması enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkan baş ağrılarının sebeplerinden biridir. Akut veya kronik sinüzit durumlarında çekilen baş ağrısı, sinüs iltihabının tedavi edilmesinden sonra geçer. Genellikle şiddetli olan baş ağrısı öne doğru eğilme veya sırtüstü yatma pozisyonlarında daha da artar. ( Bakınız.Akut sinüzit nedir? , Kronik sinüzit nedir? )

Menenjit: Şiddetli baş ağrısının ciddi sebeplerinden biri de beyin zarlarının iltihabı olan menenjitlerdir. Bakteriler veya virüslerin sebep olduğu menenjitlerde baş ağrısına ek olarak ateş, kusma ve ense sertliği gibi belirtiler de görülür. Menenjit hastalığı etkenine göre sınıflandırılır. Bakterilerin sebep olduğu menenjitler virüslerin sebep olduklarına göre daha ciddi olup, kısa sürede teşhis konarak tedavi edilmezlerse ölüme sebep olabilirler.

Baş ağrısı

Migren: Kesin sebebi bilinmeyen ve şiddetli baş ağrısına yol açan migrendeki belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde kısa süren migren ağrıları, bazı kişilerde günlerce devam edebilir. Migrene bağlı baş ağrıların şiddeti de değişiklik gösterebilir. Migren ağrılarına kusma, bulantı, ışığa hassasiyet gibi belirtiler de eşlik edebilir. Baş ağrısı çeşitli kokular veya yiyeceklere bağlı olarak da artış gösterebilir.

Susuzluk: Yetersiz sıvı alımı da baş ağrısı sebeplerinden biri olsa da bu durum pek bilinmez. Baş ağrısı ile beraber kas krampları, ağız kuruluğu, bitkinlik gibi belirtiler de görülebilir.

Kafa travmaları: kafasını çarpan veya kafa bölgesinden yaralanan kişilerde baş ağrısı da görülür. Baş ağrısı ile beraber baş dönmesi de birlikte görülebilir. Kafa travması geçirenlerin gözetim altında tutulması, gelişebilecek problemlerin kısa zamanda fark edilebilmesi açısından önem taşımaktadır.

Sebebi bilinirse, baş ağrısından kurtulmak için önlemler de alınabilir. Örneğin baş ağrısının başta gelen sebeplerinden olan stresle başa çıkmak için yoga veya meditasyon denenebilir.

Baş ağrısının önemli sebepleri olan sinüzit ve menenjit gibi enfeksiyonların zamanında teşhisi son derece önemlidir. Baş ağrısının zaman zaman çok ciddi nedenleri olabileceği unutulmamalıdır.

Yorumlar