Demir içeren sebzeler nelerdir ?

Hemoglobin yapımı için gerekli maddelerin başında demir gelir. Demir düzeyinin azalması hemoglobin yapımını aksattığından demir eksikliğine bağlı kansızlık meydana gelir. Demir ilaçları sayesinde vücutta boşalan demir depoları doldurulabilir. Ancak bu ilaçların bazı yan etkileri nedeniyle kullanımları kolay değildir. İlaç kullanamayan kişilerin beslenmesine dikkat etmesi ve bol kırmızı et yemesi önerilir. Ancak kırmızı et yiyemeyen başta vejeteryanlar olmak üzere birçok kişi bulunabilir. Bu yazımızda demir içeren sebzeler anlatılmıştır.


Ne kadar demire ihtiyaç vardır ?



Bir kişinin demir ihtiyacı yaşına, cinsiyetine, hamile olup olmadığına, emzirme döneminde olup olmadığına bağlı olarak değişiklik gösterir. Sayılan kişiler arasında demir ihtiyacı en fazla olanlar hamile kadınlardır. Hamile kadınlara günde 27 miligram kadar demir gerekir. Adet dönemlerinde kan kaybettikleri için adet gören kadınların günde 18 miligram kadar demire ihtiyacı olur. Bebek emziren kadınların günde 10 miligram, erkeklerin ise günde 8 miligram demir gereksinimi vardır.

demir bulunan sebzeler

Sebzelerde gerçekten demir bulunur mu ?

Demirin daha çok et, et ürünleri, sakatat gibi besinlerde bulunduğuna inanılır. Bazı sebzelerde bol miktarda demir olabileceği bilinmez. Ancak bazı sebzelerde demir bağırsaklardan emilimini engelleyen fitik asit, tannik asit, lif ve bazı mineraller vardır. Bazı sebzelerde ve meyvelerde bulunan birtakım maddeler ise bağırsaklardan demir emilimini artırır. Bunların bilinmesi demirin daha kolay ve fazla emilmesini sağlar. bu sebze ve meyvelerin nasıl tüketilmesi gerektiği bilinirse maksimum fayda sağlanır.


Hangi sebzelerde ne kadar demir bulunur ?

Aşağıda verilen miktarlar bir tabakta bulunan demir miktarlarıdır. Bazı sebzeler için değer aralığı verilmiştir. Bunlar pişirme şekline veya işlenmiş, dondurulmuş, konserve haline getirilmiş olmasına bağlı olarak değişen değerlerdir.

Soya fasulyesi: 4.50-8.84 mg

Konserve ıspanak: 4.92 mg

Dondurulmuş ıspanak: 3.72

Çiğ ıspanak: 0.81 mg

Güneşte kurutulmuş domates: 5.00 mg

Çiğ maydanoz: 4.00 mg

Kabak: 1.40-3.41 mg

Pancar: 1.34-3.09 mg

Çiğ brokoli: 0.64 mg

Haşlanmış brokoli: 1.12 mg

Yorumlar