Gece terlemesi

Birçok kişi gece terlemesinden muzdariptir. Gece terlemesi uykuda aşırı terleme olmasıdır. Bu sebeple kişilerin uykusu bölünür ve uyku kalitesi bozulduğu için gün boyu kendini yorgun hisseder. Nemli ve hatta ıslak halde uyanmak epey can sıkıcıdır. Çeşitli hastalıklar, enfeksiyonlar ilaçlar veya çevresel faktörler gece terlemesi yapabilir.  

Gece terlemesine yol açan faktörler:


Çevresel faktörler: Yatak odasının sıcaklığı gece terlemesine sebep olan faktörlerin başında gelir. Fazla miktarda örtünmek, kalın pijamalarla yatmak, soba veya klimayı çok açmak ortam ısısını yükselterek vücudun da fazla ısınmasına yol açar. Bu durumda vücut ısıyı düşürmek için terlemeye başlar. Üzerimizdeki örtüleri azaltmak, mevsime uygun pijamalar kullanmak veya kaloriferi kısmak gibi basit uygulamalar gece terlemelerini önleyecektir.  

Hamilelik: Kadının hamileliği süresince hormonal dengesinde büyük değişiklikler olur. Bu değişiklikler hipotalamusu etkileyerek vücudun ısı üretiminde artışa ve gece terlemelerine neden olur.

Menopoz: Menopoz öncesi dönemde olamak veya menopoz girmek kadınlardaki gece terlemesinin en önemli sebeplerinden biridir.  Bu dönemdeki hormonal dengenin bozulması, ısı merkezinin bulunduğu hipotalamus fonksiyonlarında değişikliğe sebep olur. Buna bağlı olarak kadınlarda sıcak basması, deride kızarma ve aşırı terleme gibi görülebilir. Menopoza giren her 10 kadından 8'inde gece terlemesi olabilir. Menopoza giren aşırı kilolu, fazla kahve içen, karbonhidrattan zengin beslenen kadınlarda gece terlemesi görülme sıklığı daha fazladır. 

Andropoz: Erkeklerin menopozu olarak da adlandırılan andropozda da gece terlemesi olabilir. Erkeklerin vücudunda meydana gelen hormonal değişikliklere uyum gösterme sürecinde gece terlemeleri yaşanabilir. 

Enfeksiyonlar: Gece terlemelerinin en sık sebeplerinden biri verem hastalığıdır. Kişide gece terlemesi ile birlikte kilo kaybı, öksürük, ateş gibi belirtiler de varsa verem hastalığı yönünden araştırılmalıdır.

Bunun dışında HIV, mikobakterium avium, enfeksiyöz mononükleoz, çeşitli mantar enfeksiyonları, dalak, karaciğer ve akciğer abseleri, brusella, kalp kapak iltihabı (endokardit) gibi enfeksiyonlarda da gece terlemesi görülebilir.

Hipoglisemi: Kan dolaşımındaki şeker seviyesinin düşmesi gece terlemesi sebebi olabilir. 

Antidepresan ilaçlar: SSRI, trisiklik antidepresanlar ile diğer psikiyatrik ilaçların yan etkisi olarak bu ilaçları kullanan kişilerin %20 kadarı gece terlemelerinden şikayetçidir.

Ateş düşürücü ilaçlar: Aspirin, asetaminofen, ibuprofen gibi ilaçlar hipotalamusu etkileyerek ateş düşüşüne yol açarlar. Hipotalamus da terlemeyi sağlayarak ateşi düşürdüğünden bu ilaçları kullananlarda gece terlemesi olabilir.

Gece terlemesi

Romatizmal hastalıklar: Büyük ve orta boy damarların hasar görmesine yol açan Takayasu arterit gibi romatizmal hastalıklarda gece terlemesi yaşanabilir.

Kanser: Lösemi ve lenfoma gibi hastalıklarda gece terlemesi görülebilir. Bu gece terlemeleri ile birlikte kilo kaybı ve ateş de varsa bu kanserlerin araştırılması yapılabilir.

Stres: Gün boyu çeşitli sorunlar ile strese giren, bu sorunlara çözüm üretemeyip bunları eve taşıyanlar uykusunda da rahat edemez ve geceleri terler. Kişinin stres altında olması vücudunda stres ile savaşacak hormonların salgılanmasına yol açar. Bu hormonlar kan dolaşımını da hızlandırdığından stresli durumlarda gece terlemesi ortaya çıkabilir.

Madde bağımlılığı: Çeşitli uyuşturucu maddelerin kullanımı gece terlemesine sebep olabilir.

Tüm bu faktörler ve benzerleri gece terlemesine yol açan etkenlerdir. Herkes bu faktörler içinde kendine uyan bir etmeni bulup ortadan kaldırabilirse gece terlemesi sorununu da yok edebilir. Yine de ciddi etkenlerden önce; yatak odasının sıcaklığı, pijamaların kalınlığı, üzerindeki örtülerin fazlalığı gözden geçirilip bu basit faktörlerin gece terlemesine sebep olup olmadığı belirlenmelidir. 

Yorumlar