İnce bağırsakların görevi nedir ?

İnce bağırsaklar besinlerin sindirimi ve emiliminde görevli sindirim sisteminin bir parçasıdır. Yiyecekler midede mekanik olarak sindirilmeye başlar. Mideden sonra ince bağırsağa geçer. Besinler burada çeşitli sindirim enzimlerinin etkisiyle küçük parçalara ayrılır ve ince bağırsakların iç yüzeyinden emilerek kana geçer. Sindirilemeyen maddeler ise kalın bağırsaklara aktarılır.

İnce bağırsak

İnce bağırsakların yapısı


İnce bağırsaklar 3 bölümden oluşur: On iki parmak bağırsağı olarak bilinen “duodenum”, jejunum ve ileum.  

İnce bağırsaklar mide ve kalın bağırsaklar arasında, karın boşluğu içinde, ortalama olarak 6 metre uzunluğundadır.

İnce bağırsakların 6 metrelik uzunluğu yeterince uzun görülse bile, sindirilen tüm besinlerin emilebilmesi için kafi değildir. Bu sebeple ince bağırsakların emilim yüzeyini artıran ve “villus” adı verilen yapılar bulunur. Bu yapılar ince bağırsağın iç yüzünde kıvrılmalar yaparak emilim yüzeyini oldukça genişletir.

Villusların içinde bulunan ve tüm ince bağırsak duvarında bulunan damarlar emilen besinlerin işlenmek üzere karaciğere taşınmasını sağlar.


İnce bağırsakların görevi nedir ?

Sindirim: Besinlerin kimyasal olarak sindiriminin büyük bir kısmı on iki parmak bağırsağı olarak da bilinen duodenumda gerçekleşir.

Sindirim için pankreasın üretmiş olduğu enzimler pankreas kanalı aracılığıyla ince bağırsağın bu bölümüne boşalır.

Safra kesesinde bulunan safra da duodenuma boşalarak özellikle yağların sindirimine yardımcı olur.

Sindirim esnasında proteinler, karbonhidratlar ve yağlar yapı taşlarına ayrılır.

Emilim: Sindirim işlemi gerçekleşen yiyeceklerdeki yapı taşları artık ince bağırsak duvarında bulunan damarlara geçebilecek hale gelmiştir.

Tüm besin maddeleri aktif veya pasif olarak ince bağırsak iç yüzünde bulunan villusların da yardımıyla kan dolaşımına geçer.

Emilim işleminin büyük bir kısmı jejunumda, kalanı da ileumda gerçekleşir.

Emilimden sonra arta kalan maddeler kalın bağırsaklara aktarılır. Bundan sonra kalın bağırsaklar suyun emiliminden sorumludur.  

Yorumlar