Kabızlık için zeytinyağı

Dışkılamanın haftada 3 kereden az olması, dışkının sert ve genellikle koyu renkli olduğu duruma “kabızlık” adı verilir. Sindirim sisteminde emilmeyen maddeler ile bazı atıkların dışkılama yoluyla atılmasının geciktiği kabızlık durumunda kalın bağırsaklar içinde bekleyen dışkıda vücuda zararlı olan toksinler üretilebilir. Ayrıca kabızlık nedeniyle dışkılama da zorluk yaşanır. Bu sorunu gidermek için çeşitli ilaçlar kullanılabilirse de herkesin kullanabileceği doğal çözümler de bulunmaktadır. Bu yazımızda kabızlık için zeytinyağının kullanımından bahsedilecektir.


Kabızlık için neden doğal ürünler tercih edilir ?


Kabızlık için kullanılan ilaçlar uzun süre kullanıldığında bir çeşit bağımlılığa neden olabilir. Ayrıca dışkıyı yumuşatan ilaçların uzun sürelerce kullanımının güvenli olmadığına dair çeşitli tartışmalar da bulunmaktadır.


Kabızlık için zeytinyağının faydaları nelerdir ?

Zeytinyağı birçok besin maddesi açısından zengindir. E ve K vitaminleri, demir, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, antioksidanlar gibi maddeler sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Safra kesesini etkileyerek yağ sindirimi için gerekli safranın daha fazla salgılanmasını sağlar. Böylece yağlar daha kolay sindirilir.

Kalın bağırsakların iç yüzünü sert dışkının aşındırıcı etkisinden korur.

Dışkıyı yumuşatarak daha kolay çıkmasını sağlar. Bilindiği gibi kabızlık çekenlerdeki en önemli sorunlardan biri sert olan dışkının çıkarılmasındaki zorluktur.

Bağırsak kaslarının düzenli kasılmasını sağlayarak safra akışını artırır ve böylece dışkının yumuşamasını sağlar. Böylece kabız olanların daha rahat dışkılaması sağlanır.


zeytin yağının faydaları

Zeytinyağı rahatlıkla bebeklerde de kullanılabilmektedir. Kabızlık nedeniyle dışkı yapamayan bebeğin bağırsağında biriken dışkı nedeniyle kalın bağırsak genişler. Bu genişleme bebekte karın ağrısına yol açar. Bebek ağrıyı azaltmak için dışkısını tutar ve yapmak istemez. Zeytinyağı ile bebeğin karnına yapılan masaj ağrının azalmasına bebeğin daha rahat dışkılamasına yardımcı olur.

Zeytinyağının yan etkisi yoktur. İlaçların uzun süre kullanımı bir süre sonra kabızlığı daha da artırabilir. Zeytinyağının böyle bir etkisi yoktur.


Kabızlık için zeytinyağı nasıl kullanılmalıdır ?

Zeytinyağı günde 1 kez sabahları aç karnına bir çorba kaşığı kadar alınabilir. Birkaç gün bu şekilde kullanıldıktan sonra kabızlık devam ediyorsa akşam yemeğinden 1 saat kadar önce de bir çorba kaşığı zeytinyağı alınabilir.

Başka bir kullanım şekli ise fazla lif içeren bir sebze ile birlikte zeytinyağının alınmasıdır. Portakal, elma gibi bir meyve sabah aç karnına alınan bir çorba kaşığı zeytinyağından sonra yenebilir. Akşamları da bir kaşık zeytinyağının ardından brokoli gibi bir sebze yenebilir. Günün diğer saatlerinde zeytinyağı salatalara eklenebilir.

Zeytinyağı yanında lifli sebze ve meyvelerin de yardımıyla kabızlık düzelecektir. Buna rağmen düzelmiyorsa bir doktora muayene olmanızda fayda vardır.

Yorumlar