Kadınlarda gece terlemesi

Vücut ısısı arttığında normal vücut ısısının sağlanması için terleme başlar. Terleme vücudun bir çeşit savunma mekanizmasıdır. Terleme sonucu deri üzerindeki ıslaklık buharlaşırken vücut da ısı kaybeder. Böylece normal vücut ısısı sağlanmış olur. Yazın sıcak günlerinde daha fazla terlememizin en büyük sebebi de budur. Gece terlemesi, uykuda iken meydana gelen ve birçok kişiyi etkileyen bir problemdir. Terli giysilerini değiştirmek zorunda kalan kişilerin uykusu bölünür, rahatsız uyur ve bu sebeple günlük yaşamında kişi kendini yorgun hisseder. Terlemenin sebebinin belirlenmesi ile sorun çözülebilir. Bu nedenle gece terlemesine yol açan etkenlerin bilinmesi önemlidir.


Kadınlarda gece terleme sebepleri nelerdir ?


Menopoz: Kadınlardaki gece terlemesinin en önemli sebeplerinden biri menopoz öncesi veya menopoz döneminde olmaktır.

Menopoz öncesi ve menopoz döneminde kadınlık hormonlarından olan östrojenin azalması, hormonal dengenin bozulması gibi sebepler ısı merkezinin bulunduğu hipotalamus fonksiyonlarının değişmesine sebep olabilir. Bu nedenle kadınlarda sıcak basması, deride kızarma ve aşırı terleme görülebilir. Zaten terlemeye meyilli olan kadın bir de uyunan odanın aşırı sıcak olması eklendiğinde daha fazla terler.

Hamilelik: Kadınlarda gece terlemesi görülmesinin diğer bir etkeni ise gebeliktir. Kadının hamileliği süresince de hormonal dengesi değişir. Bu değişiklik hipotalamusun farklı çalışmasına yol açar. Hipotalamusun bu şekilde çalışması vücudun ısı üretiminde artışa ve gece terlemelerine neden olur.

Yukarıdakilere ek olarak, sıcak içecekler, baharatlı yiyecekler, sigara ve stres de gece terlemelerini artıran etmenlerdir.

gece terlemesi

Kadınlarda gece terlemesi kaç yaşında başlar ?

Hamileliğe bağlı gece terlemeleri kadının gebe kaldığı yaşlarda ortaya çıkar.
Menopoza bağlı gece terlemeleri ise genellikle 40 yaşları civarında görülmeye başlar. Menopoz 50 yaşlarında başlasa da, 40’lı yaşlardan itibaren görülmeye başlayan menopoz öncesi belirtilerden birisi de gece terlemeleridir (Bakınız. Menopoz nedir?).

Menopoz sonrası dönemde görülen gece terlemeleri artık hormonal dengesizlikle açıklanamaz. Bu yaşlarda artık ateş basmaları, gece terlemeleri kaybolmuş olmalıdır. Örneğin 70’li yaşlarında olan kadınlarda hala gece terlemeleri bulunuyorsa başka sebeplerin araştırılması gerekir. Bu sebepler arasında tiroid hastalıkları, enfeksiyonlar, kullanılan çeşitli ilaçlar, romatizmal hastalıklar, nörolojik problemler, uyku apnesi ve kanser bulunabilir (Bakınız. uyku apnesi nedir?).

Yorumlar