Kadınlarda yüksek tansiyon sebepleri

Kan basıncı ya da diğer adıyla “tansiyon” kanın damar duvarına yapmış olduğu basınçtır. Ölçülen kan basıncı değerleri kişinin sağlık durumunun göstergesi sayılır. Çünkü düşük tansiyon veya yüksek tansiyon ölçümleri kişinin tıbbi tedaviye ihtiyacı olduğunu belirler. Normal şartlar altında kan basıncı 120/80 milimetre civa (mmHg) arasında ölçülür. Bu değer ideal bir değerdir. Buradaki 120 sayısı sistolik kan basıncını, yani büyük tansiyon değerini verir. Ölçümdeki 80 sayısı ise diyastolik kan basıncının yani küçük tansiyonun değeridir.

yüksek tansiyon

Kadınlarda kan basıncını etkileyen faktörler nelerdir?



Yaş, yaşam tarzı, hamilelik, vücut ağırlığı, menopoz ve ailede yüksek tansiyon bulunması gibi faktörler kadınlarda tansiyonun etkilenmesine yol açabilir.

Yaş: Kan basıncı erkeklerde ve kadınlarda yaşa göre değişiklik gösterebilir. Yaş arttıkça tansiyon da artar. Elli yaşından sonra her iki kadından birinde yüksek tansiyon görülebilir.

Yaşam tarzı: Sağlıksız besinlerle beslenenler, hareketsiz bir yaşam sürenler, günlük yaşantısında stresli olanlarda yüksek tansiyon riski de fazladır. Fazla miktarda kahve ve sigara içen kadınlarda tansiyon yüksekliği görülebilir.

Hamilelik: Tansiyon gebelik süresinde değişiklik gösterebilir. Bundaki en büyük sebeplerden biri progesteron hormonudur. Ana rahmini bebek için hazırlayan bir hormon olan progesteron kan damarlarının genişlemesine ve buna bağlı olarak tansiyon düşüklüğüne yol açar. Hamilelik süresince plasenta yoluyla bebeğin beslenmesinin sağlanabilmesi için kalp daha güçlü çalışmalıdır. Bu sebeple kan basıncında yükselme görülebilir.

Vücut ağırlığı: Kadının obez olması kan basıncının yüksek olmasının etkenlerinden biridir. Kan damarlarının içi yüzünde biriken yağ kan damarını daraltır. Damarın daralması kan basıncını artıran bir etmendir.

Menopoz: Kadınlarda menopoza girildikten sonra kadınlık hormonu östrojen seviyesinde azalma olur. Hormonal dengesizlik kan basıncında artışa sebep olabilir. Ayrıca menopoza giren kadınlarda yapılan hormon tedavileri de kan basıncını artırabilir. (Bakınız: Menopoz nedir ?)

Ailede tansiyon yüksekliği bulunması: Ailesinde kan basıncı yüksekliği bulunan kadınlarda hipertansiyon gelişme riski daha fazladır. Tansiyon yüksekliğinin sebeplerinden biri de genetik olduğu için, anne babasında yüksek tansiyon bulunan kadınlar bu açıdan dikkatli olmalıdır.   

Yorumlar