Kalp yetmezliği belirtileri, sebepleri

Kalbimiz hergün durmaksızın çalışır ve vücudun en uzak köşesindeki hücrelere kadar kan pompalar. Böylece tüm vücut hücreleri bir yandan oksijen alırken bir yandan da gerekli besin maddelerine kavuşur. Kalp bu pompalama işlevini kalp kası sayesinde gerçekleştirir. Kalp kası normal çalıştığı sürece sorun yoktur. Ancak, kalp kası gerektiği gibi çalışmaz ve yeterli kan pompalayamazsa “kalp yetmezliği” adı verilen hastalık ortaya çıkar. Kalbi besleyen damarlarda meydana gelen daralmalar veya yüksek tansiyon gibi etmenler kalp kasının işlev görmesini etkileyen faktörlerdir.

Kalp yetmezliği

Kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir ?


Nefes almada güçlük,

Yorgunluk ve bitkinlik,

İştahsızlık,

Bulantı,

Kalp atımlarında düzensizlik,

Bacaklarda şişme,

Bedensel işleri yapmakta zorlanma,

Öksürük,

Balgam,

Karın boşluğunda asit,

Vücutta sıvı birikimine bağlı kilo alımı.


Kalp yetmezliği tipleri nelerdir ?

Sol kalp yetmezliği: Akciğerlerde sıvı birikerek nefes almada zorlanmaya sebep olur.

Sağ kalp yetmezliği: Karın boşluğu, bacaklar ve ayaklarda sıvı toplanıp şişmeye yol açar.

Sistolik kalp yetmezliği: Kalbin sol karıncığı etkili bir şekilde kasılamaz. Bu durumda kalbin pompalamasında problem vardır.

Diyastolik kalp yetmezliği: Sol karıncık tam olarak gevşeyemediğinden kanla tam olarak dolmaz.


Kalp yetmezliğinin sebepleri nelerdir ?

Koroner damar hastalıkları: Koroner damarlar kalbi besleyen damarlardır. Kalp hastalıklarının ve kalp yetmezliğinin en sık görülen sebebi bu damarlarda görülen daralmalardır. Çocukluk çağından başlamak üzere vücudumuzdaki damarlar daralmaya başlar. Kalbi besleyen damarlar da bu durumdan etkilenir. Daralma neticesinde damar içinden geçebilen kan miktarı azalacağından kalp kası yeterli bir şekilde kanlanamaz. Yeterli bir şekilde beslenemeyen ve oksijensiz kalan kalp kası zayıflar ve bunun sonucu olarak kalbin pompalama gücü azalır. Pompalama gücü azalan kalp kası kalp yetmezliğinin birincil nedenlerindendir.

Hipertansiyon: Kalbin her kasılmasında içinden geçen kanın damar duvarına yapmış olduğu basınç tansiyon olarak adlandırılır. Eğer tansiyon yüksekse, kalp gerekli miktardaki kanı pompalayabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Zamanla kalp kası kalınlaşarak ortaya çıkan ekstra iş yükünü karşılamaya çalışır. Ancak yine de gerekli miktarda kan pompalamada yetersiz kalır.

Kalp kapak problemleri: Kalp kapakları kalbin her atımında kanı yönlendirerek uygun bir şekilde kalpten çıkmasını sağlar. Ancak kalp kapaklarında çeşitli nedenlerle meydana gelen anormallikler kalbin daha fazla çalışmak zorunda kalmasına yol açar.

Kalp kası hasarları: Kalp kasının hasar görmesine “kardiyomiyopati” adı verilir. Çeşitli hastalıklar, enfeksiyonlar, alkolizm, uyuşturucu maddeler ve bazı ilaçlar kalp kasının zarar görmesine yol açabilir. Bunların yanında bazı genetik faktörler de kalp kasına hasar verebilir.

Miyokardit: Kalp kasının iltihaplanmasına bu isim verilir. Genellikle virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar kalp kasının iltihaplanmasına yol açarlar.

Doğumsal kalp hastalıkları: Anne karnındaki gelişim sırasında kalbin kulakçık veya karıncıkları, kalp kapakları tam olarak gelişim göstermediyse kalp kası kan pompalamada zorlanır ve kalp yetmezliği gelişebilir.

Kalp ritm bozuklukları: Anormal kalp ritmi kalbin hızlı çalışmasına yol açarak kalbin yorulmasına sebep olabilir. Kalp için ekstra yük demek olan ritm bozuklukları kalp yetmezliğinin sebeplerindendir.

Yorumlar