Kalp yetmezliği kimlerde gelişir ?

Aşağıda belirtilen durumlar kalp yetmezliği gelişme riskinin arttığı durumları tarif etmektedir. 

Yüksek kan basıncı: Kan basıncı yüksek olanlarda, yani yüksek tansiyon hastalarında, kalp kanı pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalacağından bu kişilerde kalp yetmezliği gelişme riski daha yüksektir. Bu sebeple hipertansiyon hastaları tansiyonlarını kontrol altında tutmak için verilen diyet ve ilaçları düzenli olarak uygulamalı, tansiyonu normale döndü diyerek ilaçlarını bırakmamalıdır.

Koroner arter hastalığı: Tüm vücut damarlarında olduğu gibi, kalbin de beslenmeye ve oksijenlenmeye ihtiyacı vardır. Kalp kasına kan getiren atardamarlara "koroner arter" adı verilir. Kalbi besleyen damarlardaki daralmalar kalp kasını beslemek için gelen kan miktarını azaltacağından kalp kası zayıflar ve pompalama işlevini gerektiği gibi yerine getiremez. Bu sebeple zamanla kalp yetmezliği gelişir.

Kalp krizi: Kalp krizi geçiren kişilerde kalp kasında hasar meydana gelir. Hasarlı kalp kası sağlıklı kalp kası kadar çalışamaz ve kan pompalamakta zorlanır. Bu yüzden kalp krizi geçiren kişilerde kalp yetmezliği meydana gelir.

Kalp kapak hastalıkları: Kalp kapakları kalp kasının pompaladığı kanın damarlar yoluyla vücuda gönderilmesinde önemli bir role sahiptir. Kalp kapaklarında herhangi bir bozulma olan kişilerde kalp yetmezliği gelişme riski daha fazladır.

Şeker hastalığı: Şeker hastası olanlarda kan damarlarında hasarlanmalar meydana gelir. Kalp kasını besleyen damarlarda da damar hasarı mrydana geldiğinden kalp kasının beslenmesi ve oksijenlenmesi bozulur. Bu sebeple şeker hastası olanlarda da kalp yetmezliği gelişme riski yüksektir.

Şeker hastalığında kullanılan bazı ilaçlar: Şeker hastalığını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların kalp yetmezliğine sebep olma riski bulunduğu belirlenmiştir. Roziglitazon gibi ilaçlar bu riske sahip ilaçlardandır.

kalp yetmezliği


Uyku apnesi: Geceleri uyku esnasında solunumun durması kısa süreli de olsa kalp kasının beslenmesini bozacaktır. Bunun yanında ritim bozukluklarına da sebep olacaktır. Bu iki durum kalbi zayıflatarak kalp yetmezliği riskini artırabilir.

Virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar: Bazı virüsler kalp kasına hasar vererek kalp yetmezliği gelişmesine yol açabilir.

Alkol kullanımı: Aşırı alkol kullanımı ve alkolizm kalp kasına zarar vererek kalp yetmezliği gelişme riskini artırabilir.

Obezite:
Aşırı kilolu olanlarda kalp yetmezliği gelişme riski daha fazladır.

Doğuştan kalp hastalıkları: Bazı kişilerde
doğdukları andan itibaren kalpte bir takım bozukluklar bulunur. Bu kişilerde kalp yetmezliği gelişme riski yüksektir.

Kalp ritim bozuklukları: Kalp atımlarındaki ritim anormallikleri kalp kasının zayıflamasına ve kalp yetmezliğine sebep olma riski taşır.

Yorumlar