Kalp yetmezliğinde dikkat edilmesi gerekenler

Kalp yetmezliği hastalarında belirtilerinin kötüleşmesini ve hastalığın ilerlemesini engellemek için çeşitli ek tedbirlerin de alınması gerekir. Yapılacak olan ilaç tedavisinin yanında “yaşam tarzı değişiklikleri” adı verilen önlemlerin alınması hem belirtilerin şiddetini azaltacak hem de kalp yetmezliğinin ilerlemesini yavaşlatacaktır.

Yapılması gerekenler nelerdir ?


Sigara bırakılmalıdır: Sigara ve tütün kullanımı kan damarlarına zarar veren bir alışkanlıktır. Bunun yanında kan basıncını yükseltirken kanda bulunan oksijen miktarının azalmasına yol açar. Bu sebeplerle kalbin çalışma temposunu hızlandırarak kalbi yorar. Sigara içenler en kısa zamanda bu alışkanlıktan kurtulmak için gerekli tedbirleri almalıdır. Sigara içmeyenler de sigara içilen ortamlarda bulunmaktan kaçınmalı, sigara dumanına maruz kalmamalıdır.

Tuz tüketimi kısıtlanmalıdır: Yiyeceklerin aşırı tuzlanması vücuda fazla miktarda sodyum girmesine neden olur. Fazla sodyum vücutta su tutulmasına yol açar. Fazla miktarda sıvı kalbin çalışırken zorlanmasına, nefes almakta güçlük çekilmesine, bacaklarda ve ayaklarda şişme olmasına sebep olur.  

Vücut ağırlığı takip edilmelidir: Kalp yetmezliği olanlarda kilo alımı vücutta sıvı birikimi olduğunun göstergesi olabilir. Bu sebeple belirli aralıklarla kilonuzu kontrol ederek vücut ağırlığında artış olup olmadığı belirlenmelidir. Tedaviye rağmen vücutta sıvı birikimi olması tedavi planının değiştirilmesi gerektiğini gösterebilir. Bunu belirlemenin en kolay yolu hergün ayakların ve bacakların şişme açısından kontrol edilmesidir. Böylece sıvı birikimi en kısa zamanda belirlenmiş olur.

Sağlıklı beslenilmelidir: Kalp yetmezliği olanlar diyetisyenlerin vereceği sağlıklı besinlerle beslenmelidir. Sebze, meyve ve tahılların tüketimine özen gösterilmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenme vücut ağırlığının da korunmasına yardımcı olur. Böylece aşırı şişmanlık önlenerek kalbin zorlanması engellenmiş olur.

Alkol alımı kısıtlanmalıdır: Kalp yetmezliği olanların alkol kullanması istenmez. Bunun başta gelen sebebi alınan ilaçlar ile alkolün etkileşime girebilmesidir. Bu durumda ilaçların etkisi ortadan kalkarak tedavi aksatılmış olur.

Egzersiz yapılmalıdır: Doktorunuzun önereceği bir program doğrultusunda hareket yapılabilir. Yapılacak egzersiz kalbi fazla zorlamayacak, kişiye aktivite kazandıracak tarzda hareketler olmalıdır.

Kalp yetmezliği egzersiz


Stresten uzak durulmalıdır: Günlük hayatta karşılaşılabilen stres kaynaklarından uzak durulmaya çalışılmalıdır. Stres kalbin atışlarını ve solunumu hızlandıran, tansiyonu yükselten ve kalbin zorlanmasına yol açan bir etmendir.

Düzenli uyku uyunmalıdır: Geceleri iyi bir uyku uyuyabilmek için gerekli önlemler alınmalıdır. Soluk alıp vermeyi kolaylaştıracak düzenlemeler yapılmalı, gerekirse yastıkları yükselterek rahat solunum sağlanmalıdır.

Yorumlar

  1. Alınması gereken gıdalar nelerdir ? Ve sürekli kullanılması gereken çaylar olduğunu duyuyorum bunların gerçekle bir ilgisi varmı varsa nedir efendim

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Mustafa bey,
    Çay şeklinde faydalı olduğu düşünülen ürünler bazen zararlı olabilmektedir. Bu konuda bir diyetisyenden yardım isteyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder