L-arjinin nedir ?

L-arjinin sağlıklı yaşam için gerekli aminoasitlerden biridir. Proteinlerin vücuttaki sentezi için gerekli olan amino asitlerden biri olan arjinin besinlerle alındığı gibi vücutta da üretilebilir. Hormon üretiminden damar genişletici özelliğine kadar birçok işlevi olan bu amino asit vücutta böbreklerde ve karaciğerde sentez edilir. Sağlıklı beslenenlerde bu amino asidin eksikliği görülmez. Ancak ihtiyacın arttığı yanık, enfeksiyon ve yaralanma gibi bazı durumlarda bu amino asit destekleyici olarak fazladan alınabilir.

Piyasada satılan L-arjinin preparatları özellikle vücut geliştirme sporu yapanlar tarafından, kas kitlesini geliştirdiği için, rağbet görmektedir. Bunun yanında sertleşme problemi olan erkeklerde damar genişletici ve böylece iktidarsızlığı önlediği düşünüldüğünden geniş kullanım alanı bulmaktadır. Ancak L-arjininin birtakım yan etkileri bulunduğu unutulmamalı ve kullanım öncesi mutlaka doktora danışılmalıdır. 


Arjinin vücutta ne işe yarar ?


Proteinlerin yapımında yer alır. Proteinler amino asitlerin belirli bir düzen içinde bir araya gelmesiyle oluşurlar. Arjinin de bir amino asit olarak proteinlerin yapı taşlarındandır.

Arjinin bazı hormonların salgılanmasını tetikler. Bu hormonlar arasında büyüme hormonu ve süt salgılatıcı hormon (prolaktin) bulunur.

Kollajen adlı proteinin sentezinde yer alan prolin adlı amino asidin yapımında yer alır. Kollajen yapımının artışı yara iyileşmesini kolaylaştırır.

Arjininden meydana gelen nitrik oksit damarların genişlemesini sağlar. Bu özelliği sayesinde kan basıncının düşmesine neden olur.

Damar genişletici etkisi sayesinde sertleşme sorunu olan erkeklerde iktidarsızlığın tedavisinde önerilmektedir. Ayrıca sperm sayısını ve hareketliliğini artırdığı için kısırlık tedavisinde de faydalı olabileceği düşünülmektedir. Damarlar içinde kan akımını artırdığı için kalp hastalıklarında faydalı olabilir.


larjinin

Bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücut savunmasında yer alan akyuvarlar olan T lenfositlerin üretimini artırarak, hastalıklarla savaşmasını kolaylaştırır.
Kas gelişiminde ve kas kitlesinin genişlemesinde rol oynadığı ve büyüme hormonunun salınmasını tetiklediği için vücut geliştirme için kullanılır.

Hücre bölünmesindeki rolü nedeniyle kemik ve doku hasarlarının iyileşme sürecini hızlandırır. Bu sebeple sporcuların yaralanmalarında faydalı etkisi vardır.

Yağ dokusunu azalttığı için kilo vermek isteyenler için önerilir.


L-Arjininin yan etkileri nelerdir ?

Bu tip destekleyici maddeler herkeste aynı etkiyi yaratmayabilir. Aşağıda yazılan bir takım yan etkiler sebebiyle L-arjinin kullanımı için mutlaka doktora danışılmalıdır. Aslında takviye edici özellikleri bulunan maddelerin her çeşidi doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Akciğerlerde sıvı birikimine neden olabileceğinden astımı olan kişilerin L-arjinin kullanması sakıncalı olabilir.

Damarları genişleten L-arjinin tansiyonu ciddi bir şekilde düşürebilir. Bu sebeple düşük tansiyonlu kişiler L-arjinin kullanmamalıdır.

İshal, karın ağrısı, alerjik reaksiyonlar, uçuk, gut gibi durumlar L-arjinin yan etkileri olarak bildirilmiştir.

L-arjinin aşırı kullanımı halinde mide yanması, ülser, sindirim sisteminde iltihaplanma, karın ağrısı, kusma gibi problemlerle karşılaşılır.

Yorumlar