Pancar idrar rengini değiştirir mi?

Pancar sağlık açısından çok faydalı bir sebzedir. Kökleri olduğu kadar yapraklarından da faydalanılarak salata veya yemeklerde kullanılır. B ve C vitaminleri açısından zengin olan pancar içerdiği antioksidan maddeler sayesinde iltihapları önleyici, hücreleri koruyucu etkilere sahiptir. Pancar suyu vücuda direnç ve dayanıklılık sağlar. Tansiyonu düşürmesinin yanı sıra, kansere karşı koruyucu etkileri de olduğu ileri sürülmektedir. Pancar fosfor, çinko, magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller de içerir. Bilinen bu etkilerine rağmen pancar çok da tüketilen bir sebze değildir. Ancak pancar yiyen kişilerde idrarda bir renk değişikliği olduğu söylenir  ve görülen bu değişiklik kişileri epey tedirgin eder.


Pancar idrar rengini değiştirir mi ?


Pancar yedikten sonra 1-2 gün idrar rengi pembe veya kırmızıya değişir. Bu değişiklik daha uzun sürmez ve idrar rengi normal rengine döner.  



Pancar yedikten sonra idrarın rengi neden değişir ?

Pancar bitkisinin içinde renk verici çeşitli maddeler bulunur. Bu maddeler karotenoidler ve flavanoidler olarak bilinen fitokimyasal maddelerdir. Bunlar renk verici maddelerdir. Bilindiği gibi pancarın hem kök kısmı hem de yaprakları koyu kırmızı renktedir.

pancar idrar rengi

Pancar yiyen herkesin idrar rengi değişir mi ?

İdrarda görülen renk değişikliği herkeste olmaz. Bunun sebebi pancarda bulunan boyar maddelerin mide asidinin etkisiyle ortadan kaldırılmasıdır. Pancar yiyenlerin genellikle %10-15'inin idrarlarında renk değişikliği olur. Bu kişiler renk veren maddeleri idrar yolu ile vücuttan atarlar. Aslında pancar yiyenlerin dışkılarında da renk değişikliği meydana gelmektedir ancak bu pek fark edilmez. Bu renk değişikliğine "pancarın yan etkisi" de denir. Ama bu yan etki zararlı bir yan etki değildir.


Pancar nedeniyle idrar renk değişikliği nasıl önlenebilir ?

Pancar yendikten sonra idrarda renk değişikliği olanlar bunu önlemek için bol su içebilirler. Pancarda bulunan fitokimyasalların etkisi bol su ile azalır ve idrardaki renk değişikliği daha az olur veya hiç fark edilmez. Böylece idrar normal renginde kalır.  

Yorumlar

  1. Bu renk değişimi bndede oldu bugün doktora gittim işte şalgam ictiysen olabilir dedi tahlil verdim Bir şey çıkmadı yani zararsız bir şeymis bu olay

    YanıtlaSil
  2. Benimde bu sabah idrarim kirmiziydi cok korktum ama dun pancar tursusu yaptim 1 tane pancari yedim ve suyundan da ictim yaziyi okuyunca icim rahatladi mutlaka bu sebepten olmustur doktora gitmeme gerek oldugunu suan dusunmuyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder