Prostat bezi

Prostat, 50 yaşından sonraki erkeklerin birçoğunun öğrendiği bir kelimedir. Çünkü bu yaştan sonra erkeklerde prostat bezine ilişkin problemler ortaya çıkmaya başlar. Bu problemlerden en sık görüleni prostat bezinin büyümesi ve idrar kanalını daraltması nedeniyle idrar yapmada zorluk çekilmesidir. Prostatı bu şekilde tanıyan birçok kişi, prostat bezinin ne işe yaradığı hakkında bilgi sahibi değildir. Biz bu yazımızda prostat bezini tanıtıp ne işe yaradığını anlatacağız.


Prostat bezi nerede yer alır ?


Prostat bezi erkek üreme sisteminde yer alan bir bez olup, mesanenin altında bulunur. Prostat bezi, aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi, mesaneye bağlanma bölgesinde üretranın çevresini sarar. Prostat bir kapsül içinde bulunur


Prostat bezinin fonksiyonu nedir ?


prostat bezi

Sperm yaşam süresi ve hareketliliğine katkı: Bu bez üreme sistemi için gerekli salgıları üretir. Ürettiği salgıları kanallar vasıtasıyla testislerin ürettiği spermlere tam boşalma öncesi katarak hücreler için gerekli maddeleri sağlar. Bu maddelerden en bilineni PSA adlı enzimdir. Prostat bezinin ürettiği sıvının alkali tabiatı, spermleri vajina içinin asit ortamından korur. Bu sıvı sayesinde spermlerin hareketliliği artar, yaşam süresi uzar ve böylece spermlerin yumurtayı dölleme şansı da artar.

Sperm sıvısının dışarı atılmasına katkı: Cinsel birleşme sırasında prostat salgıları ile birleşen sperm sıvısının dışarı atılmasında prostatın da katkısı vardır. Prostat bezindeki kaslar sayesinde semen sıvısı daha kolay boşaltılır.

Boşalma sırasında semen sıvısına idrar karışmasının engellenmesi: Cinsel ilişki sırasında penisten çıkan semen sıvısına idrar karışımı engellenmelidir. Bu görev prostat kasları tarafından sağlanır. Yukarıda sayılan fonksiyonları düşünüldüğünde prostat bezi vücuttaki en önemli bezlerden biridir. Prostat bezi görevlerinden birini bile aksatsa, bunun erkeğin cinsel hayatı ile ilgili önemli sonuçları olacaktır.


Prostat bezi fonksiyonları nasıl sağlanır ?

Erkeklerde prostat bezinin normal fonksiyonlarını yapabilmesi için erkeklik hormonlarına bağlıdır. Testosteron hormonu prostat bezinin normal fonksiyon görmesi için gerekli başta gelen hormondur. Testosteronun da etkisiyle ergenlik döneminde prostat bezi büyümeye başlar. Genellikle 25 yaşından sonra prostat bezinin büyümesi yavaşlar. Erkeklerdeki en sık rastlanan prostat sorunu bezin büyümeye devam etmesidir.  

Yorumlar

  1. selahattin tekin28 Nisan 2016 18:01

    Yaş:70 prostat şikayetiyle doktora gittim. Tahlil sonucu CRP 102 mg/L (normal:0-5 mg/L) yorumunuza ve önerinize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder