Sedef hastalığı

Sedef hastalığı ya da tıbbi adı ile "psoriasis" uzun süreli bir cilt hastalığı olup her yaştan insanı etkileyebilir. Sedef hastalığının çeşitli tipleri ve kişiden kişiye değişebilen belirtileri vardır. Bulaşıcı olmayan sedef hastalığı vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir. Yeni deri hücrelerinin yapımı hızlı olup cilt yüzeyine doğru çıkarken, ölü deri hücreleri en üstte birikerek gümüş-beyaz renkte kaşıntılı ve lezyonlar oluşur. Sedef hastalığını anlayabilmek için belki de öncelikle deri hücrelerinin yapım aşamalarını bilmek gerekir.


Deri hücreleri nasıl oluşur ?


Yeni deri hücreleri derinin alt katmanlarında oluşur. Bu hücreler zamanla üst tabakalara doğru yükselir. Çevresel faktörlerin etkisiyle üst tabakada ölen hücreler ölü hücre tabakası oluşturur ve günden güne dökülür. Üst tabakalardaki hücreler öldükçe alt tabakada yeni deri hücreleri meydana gelir ve 28 gün süren süreç bu şekilde hayat boyu devam eder. Deri bilimcilerine göre, çevreye her saat 30-40 bin civarında ölü deri hücresi bırakılır.

Sedef hastalığında bu süreç normale göre 10 kat hızlıdır. Örneğin yeni bir hücrenin 28 günlük süreci sedef hastalığında 2-6 günde tamamlanır. Hızla deri yüzeyinde toplanan ölü hücre katmanları hastalığın belirtilerinin ortaya çıkmasına yol açar.


Sedef hastalığının belirtileri nelerdir ?

Gümüş beyaz renkte deri alanları,

Cilt üzerinde kaşıntılı alanlar,

Kanama da yapabilen kuru ve çatlak cilt alanları,

Tırnak kalınlaşmaları,

Tırnaklarda sarı renk değişikliği,

Kafa derisinde gümüş beyazı alanlar ve deri döküntüleri,

Kızarık ve iltihaplı deri lezyonları,

Sedef hastalığına bağlı şişmiş ve ağrılı eklemler.

Sedef hastalığı

Sedef hastalığının sebepleri nelerdir ?


Sedef hastalığının sebebi kesin olarak bilinmemekle beraber bağışıklık sistemi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu gibi hastalıklarda vücudun savunma hücreleri kendi vücut hücrelerini yabancı ve vücuda zarar verebilecek bir hücre olarak görür ve onu yok etmek için saldırır. Sedef hastalığında savunma hücrelerinin hedefinde deri hücreleri vardır.


Sedefi hastalığını tetikleyen faktörler nelerdir ?

Bazı boğaz ve deri enfeksiyonları,

Stres,

Soğuk hava,

Sigara,

Aşırı alkol tüketimi,

İlaçlar (beta blokerler, sıtma ilaçları, lityum vb).

Yorumlar