Vitiligo nedir ?

Vitiligo, deri üzerinde vücudun çeşitli bölgelerinde cilt renginin kaybıdır. Normalde cilt rengi “melanin” adı verilen pigment ile belirlenmektedir. Kesin sebebi bilinmese de, vitiligo'nun vücudun savunma sisteminin melanin üreten hücrelere saldırısı sonucu geliştiği düşünülmektedir. Melanin üreten hücrelerin yani melanositlerin ölümü veya üretim yapmaması vitiligo’ya yol açar. Ayrıca, çeşitli kimyasal maddelere aşırı derecede maruz kalmak veya anne babada vitiligo görülmesi de hastalığa sebep olabilmektedir. Koyu renkli cilt tiplerinde daha belirgin olan vitiligo bulaşıcı değildir. Hayatı tehdit edici olmayan vitiligo kozmetik açıdan problem yaratır. Yapılan tedaviler derinin görünümünü değiştirse de hastalığı tedavi edemez.


Vitiligo belirtileri nelerdir ?


Ciltte renk değişikliği,

Saçların erken beyazlaması,

Kaş, kirpik ve sakalların erken ağarması,

Ağız ve burun içinin renginin açılması,

Retina renk değişikliği veya renk kaybı,

Deri üzerinde değişik bölgelerde parçalar halinde renk açılması.

ciltte beyaz lekeler vitiligo


Vitiligo hangi yaşlarda görülür ?

Vitiligo her yaşta ortaya çıksa da, genellikle 20 yaşından önce görülür. Hastalığın nasıl ilerleyeceği kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde hiçbir tedavi yapmadan ilerleme durabilirken, çoğu kişide cilt üzerindeki lekeler ilerleyicidir.


Vitiligo nasıl tedavi edilir ?

Vitiligonun ilerlemesini durduran, yani melanin üreten hücrelerin yok olmasını engelleyen, bir ilaç yoktur. Yapılan tedaviler derinin renk değişikliğini bir derece olsun düzeltmeye yarar. Bazı tedavilerin ciddi yan etkileri olabilir. İlaçların etki gösterebilmesi için uzun süre kullanılmaları gerekebilir. Bazı tedaviler bazı kişilerde işe yararken diğerlerinde işe yaramayabilir. Bir tedavi işe yaramadığında öbür tedaviye geçilebilir. Bu sebeplerden dolayı tedaviye başlarken tedavinin başarısızlığı açısından hazırlıklı olmak gerekir.


Vitiligo’da kullanılan tedavi metodları nelerdir ?

Bağışıklık sistemine yönelik ilaçlar: Küçük vitiligo lezyonları olan kişilerde bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar etkili olabilir.

D vitaminli kremler: Kortikosteroid ve ultraviyole ışınlarla birlikte kullanılabilecek ilaç formlarıdır. Deride kaşıntı, cilt kuruluğu ve kızarıklığa yol açabilir.

Kortikosteroidli kremler: Hastalığın erken döneminde kullanılmaya başlandığında ciltteki renk değişikliğini önleyebilir. Etki göstermesi için uzun süre kullanılmaları gerekebilir.

Ultraviyole tedavisi: Dar bantlı UVB ışığının kullanıldığı bu tedavide başarılı sonuçlar alınabilir.

Kombine tedavi: Psoralen adı verilen ilaç ile birlikte ultraviyole ışığı kullanılır. Böylece derideki renk değişikliği düzeltilmeye çalışılır.

Cerrahi tedavi: İlaç ve ışık tedavilerinin işe yaramadığı durumlarda uygulanabilen bir seçenektir. Bu amaçla deri nakli yapılabilir.

Dövme yaptırma: Renk değişikliği bulunan alanların kapatılabilmesi için dövme yaptırmak da denenen yöntemlerden biridir. Böylece vitiligo olan alan dövme ile kapatılabilir. Ancak bu işlem cilt hasarına yol açıp yeni vitiligo alanlarını tetikleyebilir.

Yorumlar