Anestezi nedir, tipleri nelerdir ?

Anestezi, tıbbi bir müdahale için kişinin duyularının bloke edilmesi olarak tarif edilebilir. Uygulanacak tıbbi müdahaleler, anestezi olmadan yapıldığında kişiyi strese soktuğu gibi işlem sırasında ve sonrasında kişiye acı verir. Kişinin stresini azaltmak, acı ve ağrı duymasını engellemek ve doktorların işini daha kolay yapmasını sağlamak amacıyla anestezi uygulanır. Yapılacak olan tıbbi müdahalenin çeşidine göre anestezi tipleri değişebilir. Çeşitli faktörler göz önüne alarak yapılacak olan anestezinin tipine karar verilir.


Anestezinin etkisi nasıl gerçekleşir ?



Anestezi yapmak için çeşitli kimyasal maddeler kullanılır. Kullanılan bu maddeler hastanın sinir sistemini etkiler. Bu sebeple kullanılan kimyasal maddenin dozu çok önemlidir. Kullanılan doz düşük olursa yeterli anestezi sağlanamaz. Yüksek dozlar ise santral sinir sistemini istenenden fazla etkileyerek hastaya zarar verebilir. Bu sebeple anestezi uzmanları hastaya verilecek olan dozu belirlemede son derece dikkatli davranırlar. Kişinin mevcut hastalıkları, yapılacak olan müdahalenin tipi, hastanın yaşı, kullandığı ilaçlar gibi birçok faktör yapılacak olan anestezinin tipini belirler.


Anestezi tipleri nelerdir ?

1.Lokal anestezi: Genellikle küçük operasyonlarda ve vücudun yüzeyel kısımlarında yapılacak olan tıbbi müdahalelerde kullanılan anestezi tipidir.

Lokal anestezi yapılan kişi uyanıktır.

Adından da anlaşılacağı gibi vücudun belirli lokalizasyonlarındaki işlemlerde tercih edilir.

İşlem yapılacak alanın uyuşturulmasında bölgeye genellikle enjeksiyon yoluyla kimyasal madde verilir. Kısa süreli ve küçük işlemlerde lokal anestezi için sprey şeklinde uygulamalar da yapılır.

Lokal anestezinin etki süresi kısadır.

Aşırı ağrıya sebep olmayacak, kısa sürecek küçük cerrahi müdahalelerde ve diş hekimlerinin uygulamalarında çoğunlukla lokal anestezi kullanılır.


2.Bölgesel anestezi: Lokal anesteziye göre daha büyük alanların uyuşturulması amacıyla kullanılan anestezi yöntemidir. Vücuttaki büyük sinirler uyuşturularak istenen etki elde edilir. Bölgesel anestezinin iki tipi vardır: Spinal anestezi ve epidural anestezi.

Birbirinden küçük farklılıkları olan spinal ve epidural anestezi ile omurga içine uyuşturucu madde verilir. Böylece santral sinir sisteminin sinyallerini ileten omurilik bloke edilir. Bu sayede acı hissedilmesi engellenmiş olur.

Spinal veya epidural anestezi yapılan kişi uyanıktır. Sakin kalması ve stres yapmaması için kendisine sakinleştirici bir iğne yapılabilir.

3.Genel anestezi: Halk arasında hastanın uyutulması olarak da bilinen bu tip anestezide tüm cerrahi müdahale sırasında hasta kendinden geçer ve bilincini kaybeder.

Büyük ameliyatlarda tercih edilen bu tip anestezi için damardan verilen kimyasal maddeler yanında solunum yoluyla da anestezi uygulaması yapılabilir.

Verilen anestezik madde beyin ve tüm vücudu etkiler. Bu esnada kişinin solunumu, kan basıncı gibi vücut fonksiyonları yakından izlenir.

Cerrahi operasyon bittiğinde anestezinin etkisi sonlandırılarak kişinin kendine gelmesi sağlanır.  

Yorumlar