Artroskopi nedir?

Eklem problemlerinin teşhisi ve tedavisinde kullanılan bir yöntem olan artroskopi, deri üzerinde açılan küçük bir delikten sokulan ince bir tüpe bağlı kamera ile yapılır. Eklem içinden alınan görüntü bir monitöre aktarılarak eklem boşluğu içinde neler olduğu görülebilir hale gelir. Bu sayede tespit edilen problemlerden bazıları işlem sırasında da tamir edilebilir. Tamir işlemi de yine aynı delik kullanılarak özel ekipman ile gerçekleştirilir.


Artroskopi genellikle hangi eklemlere uygulanır ?


Büyük eklemler artroskopinin daha çok yapıldığı eklemlerdir. Bunlar arasında; diz, omuz, dirsek, kalça ve bilek eklemleri bulunur.

omuz artroskopisi

Artroskopi ile tedavi edilebilen durumlar nelerdir ?

Hasarlı kıkırdak,

Eklem iltihaplanmaları,

Eklem enfeksiyonları,

Eklem bağ yırtılmaları,

Eklem içi kemik parçaları.


Artroskopi öncesi ne gibi hazırlıklar yapılır ?

İşlem sırasında aşırı kanamaya sebep olabilecek ilaç kullananların bu ilaçları bırakması doktoru tarafından istenebilir. Bu sebeple, özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler bu durumu doktoruna söylemelidir.

Artroskopi esnasında alınacak anestezi tipine göre değişiklik gösterse de, işlem öncesi aç kalmanız gerekebilir.


Artroskopi için kullanılan anestezi tipleri nelerdir?

Lokal anestezi: Artroskopi yapılacak eklem bölgesinin deri üzerinden uyuşturulması için kullanılan anestezi tipidir.

Bölgesel anestezi: Ayak ve bacaklardaki artroskopi uygulamalarında kullanılan bu anestezi tipinde bel omurları arasından verilen anestezik madde sayesinde belden aşağısı uyuşturulur.

Genel anestezi: Uzun süreceği düşünülen artroskopi işlemleri için kullanılan bu yöntemde verilen uyuşturucu madde ile hasta uyutulur. Bu yöntemde uyuşturucu madde genellikle damar yolu ile verilir.


Artroskopi işlemi nasıl yapılır ?

İşlem yapılacak olan eklemin bulunduğu yere göre hastaya pozisyon verilir. Böylece doktor artroskopi işlemini kolayca yapabilir. Hasta sırtüstü veya yüzükoyun yatırılabilir.

Eklem içinin daha kolay görülebilmesini sağlamak amacıyla eklem içine steril bir sıvı doldurulabilir.

Eklem üzerindeki deri üzerine küçük bir kesi yapılarak artroskopide kullanılacak olan malzeme buradan eklem içine sokulur. İşlem sırasında gerekli olabilecek cihazlar için ekstra kesiler de yapılabilir. Yapılan bu kesiler genellikle bir veya iki dikişle kapanabilecek büyüklüktedir.


Artroskopi sonrası neler yapılır ?

Artroskopi işlemi genellikle kısa süren bir işlemdir. İşlem sonrası kısa bir süre gözlem altında tutulan hasta aynı gün evine gönderilebilir.

Anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı duyulmaya başlanır. Bunun için doktorunuz ağrı kesici ilaçlar verebilir.

İşlemden sonra başlamak üzere, evde dinlenme, buz uygulama, kompres yapma ve işlem yapılan eklemi yüksekte tutmanız istenecektir. Böylece artroskopi yapılan eklemin şişmesi ve ağrıması engellenecektir.

Artroskopi yapılan eklem çarpma ve travmalara karşı korunmalıdır.

Artroskopi sonrası dönemde eklem ve çevresindeki kasların normal faaliyetine dönebilmesi için doktorunuz size fizik tedavi önerecektir. Fizik tedavinin usulünce yapılması ve aksatılmaması, yarım bırakılmaması son derece önemlidir.

İşlemden genellikle 1 hafta kadar sonra hafif günlük aktivitelere dönülür. Ancak artroskopiden 4 hafta geçmeden ağır işler yapılmamalı, eklem zorlanmamalıdır.

Doktorunuzun yaptırmanızı istediği kontrollar aksatılmamalıdır. Bu kontrollar sırasında karşılaşılan tüm problemler doktora sorulmalıdır.


Artroskopi sonrası hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır ?

Ateş yükselmesi durumunda (38 derecenin üzerinde ateş),

İşlem bölgesinden akıntı olması,

Ağrı kesicilerle geçmeyen şiddetli ağrı,

İşlem bölgesinde gelişen uyuşukluk.

Yorumlar