Beyinde damar tıkanıklığı

Çeşitli kazalar sonucu hasar gören damarlardan kan kaybının önlenmesi, kanın pıhtılaşma özelliği sayesinde olur. Vücudun bir tür savunma mekanizması olan kan pıhtılaşması, damarlarda hasar oluşmadığı zaman meydana gelirse beyin, kalp, akciğerler, böbrekler gibi organlara kan taşıyan damarlar tıkanır, kan akışı azalır veya durur. Beyine giden damarlardaki tıkanma sonucu beyin hücreleri ölür, kanlanması bozulan yere göre farklı bölgeleri etkileyen inme ve felçler gelişir.
Kan pıhtısı ile tıkanma geçici veya kalıcı olabilir. Buna göre beyinde tıkanma sonucu gelişen problemin şiddeti de değişecektir.


Beyinde damar tıkanıklığına yol açan faktörler şunlardır:


Damarlarda yağ birikimi: Kan dolaşımında kolesterol başta olmak üzere yüksek seviyelerde yağ bulunduğu zaman bu yağlar damar iç yüzünde birikerek damar tıkanıklığına yol açabilirler.

Beyin travması: Künt kafa travması beyin damarlarında pıhtı oluşumuna ve tıkanıklığa sebep olabilir.

Kalp problemleri: Kalp krizi, şiddetli çarpıntı veya kalp kapak hastalıkları kan pıhtısı oluşturabilir. Bu pıhtı kan dolaşımında hareket ederek beyin damarlarına ulaşır ve beyin damarlarını tıkayabilir.

Kronik hastalıklar: Yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi uzun süreli hastalıklar damarlara zarar verip damar içi pıhtı oluşumuna sebep olabilirler. Kan pıhtısı vücudun farklı yerlerinde meydana gelse de, bulunduğu yerden kopup kan dolaşımı ile beyin damarlarına gelebilir.


Beyin damarlarında tıkanıklığın belirtileri nelerdir ?


damar tıkanıklığı

Beyinde inme belirtileri tıkanan damarın beslediği beyin bölgesine göre değişir. Tıkanan damar ne kadar büyük bir damar ise, damar tıkanıklığının belirtileri o kadar şiddetli olacak ve kişiyi daha fazla etkileyecektir.  
İnme belirtilerinden en erken görüleni baş ağrısıdır. Baş ağrılarına baş dönmesi be bilinç bulanıklığı da eşlik edebilir. 

Beynin sol tarafı etkilenmişse, yani bu tarafı besleyen damar tıkanmışsa, konuşmada güçlük, konuşma problemleri olabilir.

Tek taraflı olarak yüz, kol veya ayakta felç gelişebilir.

Bir veya iki gözde; görme bulanıklığı, çift görme, görme kaybı yaşanabilir.

Denge sağlamada güçlük ve denge problemleri olabilir.

Davranış değişiklikleri yaşanabilir.


Beyin damarlarındaki tıkanma tedavisi nasıl yapılır ?

Tıkanma tedavisinin yapılma süresi çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü tedavi ne kadar erken yapılabilirse, o kadar daha fazla beyin hücresinin ölmesi engellenebilir. 

İlaç tedavisi ile beyin damarını tıkayan pıhtı eritilmeye çalışılır. Bir yandan da yeni pıhtı oluşumunu engelleyici ilaçlar verilir. 

Yorumlar

  1. hocam saygılar bende aniden görmemde bozukluk oldu bulanın lık görüntü gaybı ve bununla beraber gözlerimin ikisinde sağ göz şiddetli olmak üzere ensemde başımın sağ tarafında şiddetli rahatsız edici ağrı meydana geldi ve heme yattım ve 5.6 saat sonra geçti ve ertesi gün gözümdenmiki diye göz doktoruna cıktım gerekli göz tasiyonu gibi tes yaptı ve gözümde bir şeyin olduğunu görmedi ve ne yapmam gerekir hangi birime gitmemi ve kendi açımdan ne gibi tedbir ve önlem almalıyım saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Bir de nöroloji bölümüne muayene olmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar beyin damari tikanikligi tomografide belli olur mu yoksa detayli olarak mr cektirmek gerekir mi beyin bt ve mr arasindaki fark nedir iyi calismalar

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Alev hanım,
    Bu gibi hastalıklarda gereken tetkikler doktorlar tarafından düşünülerek istenir ve onlar tarafından değerlendirilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar annem için yazıyorum, el titremesi icin mr çektirdi genetik aynı zamanda sonuçlarda beyinde bir kaç damar tıkalı olduğunu ve test yapılması gerektiğini söyleyerek araştırma hastanesine yönlendirdi annem 43 yaşında. bu testler ne olabilir adları nedir çünkü araştırma hastanesinden randevu alamıyoruz.Testlerin adlarını bilirsek bulunduğumuz ilceki özel bi hastanelere sorup yaptıracağız.
    Tesekkürler

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Fulya hanım,
    Beyinde birkaç damarın tıkalı olduğu için test yapılması gerektiğini söyleyen doktora bu testlerin ne olduğunu veya hangi bölüme müracaat etmeniz gerektiğini sormanız daha uygun olacaktır. Giderken yanınızda MR sonucunu da götürmenizi tavsiye ederiz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder