Bulaşıcı hastalık nedir ?

Sağlık alanında birçok hastalıktan söz edilir. Hastalıklardan bir grubu da bulaşıcı hastalıklar oluşturur. Bulaşıcı hastalıklar insandan insana geçen hastalıklardır. İnsandan insana en sık olarak direk fiziksel temas sonucu bulaşma olur. Çok sayıda bulaşıcı hastalık olsa da çeşitli önlemlerle bulaşıcı hastalıkların yayılımı önlenebilir.


Hastalıkların bulaşma yolları nelerdir ?


Direk temas ile bulaşma: Genellikle hastanın öksürük veya hapşırıklarıyla çevreye yaydığı damlacıkların solunması ile bulaşırlar. Bu tip enfeksiyonlara damlacık enfeksiyonu adı da verilir. Damlacıkların içinde bulunan hastalık etkeni mikroplar solunum yollarından vücuda girerek hastalık yaparlar. Özellikle kış aylarında kapalı yerlerde veya toplu taşım araçlarında hastalıklar bir kişiden diğerine kolayca bulaşır. Bunun dışında bulaşıcı deri hastalıkları da bir kişiden diğerine direk temas ile yayılabilir.

Cinsel yolla bulaşma: Bazı bulaşıcı hastalıkların kişiden kişiye geçiş yolu cinsel birleşmedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklara verilen en sık örnek çağımızın hastalığı olarak adlandırılan AİDS hastalığıdır.

Dışkı-ağız yoluyla bulaşma: Bazı hastalıklar dışkının karıştığı su veya besinlerle bulaşır. Hasta kişinin dışkısında bulunan hastalık etkeninin bulaştığı suyu içen veya besinlerle beslenen kişilere hastalık geçer. Bazen bu yolla bulaşan hastalıklar salgınlara sebep olabilir. yıllar önce görülen kolera salgınları bu yolla bulaşmaya örnek olarak verilebilir.

Sinek veya böceklerle bulaşma: Bazı hastalıklar sinek veya böceklerle insana bulaşabilir. Yurdumuzda da görülen sıtma hastalığı sivrisineklerle bulaşan hastalıklardandır.

Bulaşıcı hastalık


En çok ölüme sebep olan bulaşıcı hastalıklar nelerdir ?


Aşağıda isimleri yazılan bulaşıcı hastalıklar dünya üzerinde en çok ölüme sebep veren hastalıkların bazılarıdır:

  • AİDS

  • Tüberküloz

  • Kızamık

  • Sıtma

  • Menenjit

  • Hepatit B

  • Alt solunum yolları enfeksiyonları


Bulaşıcı hastalık örnekleri nelerdir ?

Menenjit: Bakterilerin sebep olduğu menenjit beyin ve omurilik zarı iltihabına verilen isimdir. Hastanın vücut sıvılarına temas menenjitin sağlıklı kişiye bulaşmasına yol açar.

Üst solunum yolu enfeksiyonları: Grip gibi özellikle kış aylarında damlacık enfeksiyonları yoluyla kişiden kişiye kolayca bulaşır.

Difteri: aşırı derecede bulaşıcı olan bir üst solunum yolu enfeksiyonudur.

Hepatit: Karaciğerin iltihaplanmasına sebep olan hepatit A, B ve C gibi hastalıklar da bulaşıcı hastalıklardandır.

Human papilloma virüs (HPV) enfeksiyonu: Erkek ve kadınlarda siğile sebep olan HPV cinsel yolla bulaşarak kadınlarda rahim ağzı kanserlerine yol açabilir.

Çocuk felci: Kirlenmiş besinlerle vücuda giren polyo virüsünün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır.

Domuz gribi: H1N1 virüsünün sebep olduğu, son yıllarda oldukça yaygın görülen bir hastalıktır.

Yorumlar