Bulaşıcı hastalıklardan korunma

Bazı hastalıklar bulaşıcıdır. Bu hastalıklar farklı şekillerde insandan insana geçer ve bazen de salgınlara yol açar. Bazı önlemler sayesinde bulaşıcı hastalıkların yayılması ve hastalık yapması önlenebilir. Önceki yüzyıllarda milyonlarca kişinin ölümüne yol açan bulaşıcı hastalıklar günümüzde basit önlemler sayesinde hafif belirtilerle atlatılabilir. Bu sebeple bulaşıcı hastalıklar için alınabilecek önlemlerin bilinmesi büyük önem taşımaktadır.


Hastalıkların bulaşması nasıl önlenebilir ?


Hangi hastalıkların bulaşıcı olduğu bilinmelidir. Bir hastalığın bulaşıcı olduğunun bilinmesi o hastalığa karşı önlem alınması gerekliliğini ortaya koyar ve insanlar daha ihtiyatlı davranır.

İzolasyon uygulanmalıdır. Ailede bulaşıcı bir hastalığa sahip bir kişi varsa özellikle yaşlıların, bebeklerin ve bağışıklık sistemi zayıf veya baskılanmış kişilerin hastayla direk teması önlenmelidir. Bulaşıcı hastalığa sahip olan bireyler toplumdan izole edilerek hastalıkların diğer insanlara geçişi engellenebilir. Eski yıllarda uygulanan karantina uygulamaları bu önlemlere bir örnektir. Hasta olduğunu bildiğiniz kişilerle belirli bir süre temastan kaçınmak da alınması gereken önlemlerdendir. "Öpmeyeyim, hastayım veya hastasın öpüşmeyelim" demek ayıp sayılmamalıdır.

Hijyen kurallarına uyulmalıdır. Ellerin yıkanmasına özen gösterilmelidir. Eller gün boyu her yere dokunur ve dokunduğu yerde bulunan hastalık etkenleri ellere bulaşır. Eller ağıza, yüze veya gözlere değdirildiğinde mikroplar vücuda giriş yaparak hastalıklara sebep olabilir. hastalıkların önlenmesinde ellerin sık sık yıkanması büyük önem taşır.

bulaşıcı hastalıklardan korunma


Eşyaların ortak kullanılması önlenmelidir. Mendil, havlu, diş fırçası gibi eşyalar kişiye özel olmalı ve ortak kullanılmamalıdır.

Hava değişimlerine dikkat edilmelidir. Ani ısı değişiklikleri vücudun direncini azaltan ve hastalıklara davetiye çıkaran etkenlerdendir. Bu yüzden hava raporları dikkatle izlenmeli ve giysiler ona göre seçilmelidir.

Turistik seyahatler hastalık bulaşması açısından önemlidir. Seyahat edilecek ülkelerde görülen hastalıklar hakkında bilgi edinilmeli ve bu ülkelerde görülen bulaşıcı hastalıklar için gitmeden önce bilgi edinilmeli ve aşı yaptırılmalıdır. Çocuklar ve yaşlılar hastalıklara karşı daha duyarlı olduklarından mutlaka aşı yaptırmalıdır.

Hastalıklara karşı bağışıklık kazanılmalıdır. Aşı ülkede görülen birçok bulaşıcı hastalığın önlenmesinde de etkili bir yoldur. Bu sebeple çocukluk çağından başlayarak tüm bulaşıcı hastalıklar için aşı yaptırılmalıdır.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için gerekli önlemler alınmalıdır. Prezervatif kullanımı cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemede en etkin yoldur. Güvenli seks yapılmalı, sık sık eş değiştirilmemelidir.

Hastalık etkenlerinin çevreye yayılımı engellenmelidir. Hasta olan kişilerin öksürür veya hapşırırken ağzını kapatması damlacık enfeksiyonu ile hastalık etkenlerinin çevreye yayılımını önlemede en etkili önlemdir. Çocuklara öksürür ve hapşırırken ne yapılması gerektiği öğretilmelidir. Bu amaçla maske de kullanılabilir.

Hastalıkların yayılımına sebep olan taşıyıcılar ile etkin mücadele yapılmalıdır. Sıtma gibi bazı hastalıklar sivrisinek gibi taşıyıcılarla yayılmaktadır. Bu sebeple, sinek ve böceklerle mücadele bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde büyük önem taşır. Sinek öldürücü kimyasal maddeler yerine sivrisineklerin yaşam alanları ortadan kaldırılması ile sivrisineklerin üremesi engellenebilir.

Yorumlar