Deksametazon baskılama (süpresyon) testi

Deksametazon süpresyon testi "deksametazon" adlı ilacın kandaki kortizol düzeyini nasıl değiştirdiğini belirlemek için yapılan bir tahlildir. Deksametazon süpresyon testi; ACTH baskılama testi, kortizol baskılama testi olarak da adlandırılır. Vücudumuzda böbreküstü bezleri tarafından üretilen kortizol adlı hormonun birçok etkisi vardır. Uygun miktarlarda salgılandığı sürece vücudun kortizole olan ihtiyacı giderilmiş olur. Ancak çeşitli sebeplerle kan dolaşımındaki kortizol miktarı yüksek bulunabilir.

Kortizol yüksekliği “Cushing sendromu” adı verilen bir duruma yol açabilir. Yüksek kortizol seviyesinin nedenini araştırmak, böbreküstü bezi ile hipofiz arasındaki etkileşimi ortaya koymak amacıyla yapılan testlerden biri deksametazon süpresyon testidir.


Deksametazon nedir ?


Deksametazon steroid bir ilaçtır. Böbreküstü bezinin yetersiz çalışması durumunda kullanılan bu ilaç çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır.



Deksametazon süpresyon testinin mekanizması nedir ?


Dekzametazon böbreküstü bezi nden salgılanan kortizole benzer bir madde olduğu için kortizol gibi etki göstererek hipotalamus ve hipofiz üzerinde baskı oluşturur.

Bu baskılanma neticesinde hipofizden salgılanan ACTH hormonunun salgılanması azalır. ACTH salgısı azaldığında, normal kişilerde buna paralel olarak böbreküstü bezinden salgılanan kortizol de azalır.


Deksametazon supresyon testi nasıl yapılır ?

Deksametazon süpresyon testi için öncelikle kan dolaşımında bulunan kortizol ve ACTH miktarının tespit edilmesi gerekir. İlk gün bunun için sabah aç karnına test yapılacak olan kişiden kan alınarak kortizol ve ACTH düzeyi tespit edilir.

Deksametazon süpresyon testi düşük doz veya yüksek doz olmak üzere 2 şekilde yapılabilir:

Düşük doz deksametazon süpresyon testinde gece saat 10-11 arasında 1 miligram deksametazon ağızdan içilir. Ertesi sabah saat 8’de yine aç karnına kan alınarak kortizol seviyesi belirlenir.

Yüksek doz deksametazon süpresyon testinde gece saat 10-11 arasında 8 miligram deksametazon ağızdan içilir. Ertesi sabah saat 8’de yine aç karnına kan alınarak kortizol seviyesi belirlenir.


Deksametazon süpresyon testi nasıl değerlendirilir ?

Deksametazon süpresyon testinden sonra kan kortizol düzeyinin normalde düşmesi beklenir. 

Deksametazon süpresyon testi sonucu elde edilen kortizol seviyesi 3 mikrogram / desilitrenin (ug/dL)’nin altında olmalıdır. Böylece verilen deksametazon ile ACTH salgılanmasının baskılandığı anlaşılır.

Bu seviyenin üzerinde kortizol düzeyleri çıkarsa, ACTH salgılanmasının baskılanmadığı, vücudun çeşitli yerlerinde bulunabilecek bir tümörden ACTH üretimi gibi durumların olabileceği düşünülür.

Eğer kortizol seviyesi 10 ug/dL’nin üzerinde olursa,  Cushing Sendromu bulunabileceği düşünülür. 

Kortizol değerleri "Tietz Clinical Guide to Laboratory Tests" adlı kitaptan alınmıştır.

Farklı laboratuvarlarda farklı referans aralıkları kullanılıyor olabilir. Bu sebeple deksametazon süpresyon testi sonucunuzun doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gerekir.


Deksametazon süpresyon test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir ?

Doğum kontrol ilaçları, kortikosteroidler, tetrasiklin, barbitüratlar, östrojen, fenitoin gibi ilaçlar test sonucunu etkileyebilmektedir. Bu ilaçların testten belirli bir süre önce kesilmesi gerekebilir. Bu ilaçları kullananlar doktoruna bilgi vermelidir.

Yorumlar

  1. kortizol süpresyon testi22 Nisan 2016 14:20

    hocam merhabalar,size sorum hormon düzensizliğimle ilgili 4 yıldır hipotiroid hastasıyım ilaç tedavisiyle kontrol altında 35 yaşındayım bir senedir oligomenore problemi yaşıyorum Marmara A.H.de endokrin ve genetik bölümün takibindeyim fsh lh yetmezliği östrojen düşüklüğü için düzenli takipteyim sekonder over yetmezliği hipogonotrip hipogonodizm şüphesi HRT Kabul etmedim.hipofiz MR I NORMAL FRAJİL X NORMAL KARYOTİP 46XX NORMAL PROP1 NORMAL Abdomenel pelvik usg normal kemik yoğunluğu normal.son 3 testlerimde fsh lh östrojen normal değerlere geldi ve ardışık 3 adetim düzenli oldu prolaktin 17-18-22/ IGF1 289-247-304 çıkıyordu.GH baskılama testi 30-60-90-120dk '1' in altında kaldı androjenik hormonlar normal tansiyon problemim yok fakat aldestoren hormon ayakta 900 ve 700 çıktı renin yapılmadı Na ve K NORMAL ve kilo problemi yaşamaya başladım(15kilo) bu düzensizliklerle kas ve kemik ağrıları aşırı uyku sorunları yaşıyorum.dışardan bir endokrin hocanın yorumuna danıştım bana ateş basmasının devam etmesi ve vajinal kuruluktan dolayı prolaktin dalgalanması olduğu için ve aldestrone yüksekliği prolaktine bağlı yüksek olma olasılığından dolayı 10 günde bir yarım dostinex (6ay)ve aldoctone haftada 2 gün (6 ay)kullanmamı önerdi fakat Marmara ve cerrahpaşada endokrin bölümü önermedi yaklaşımı doğru bulmadı bu yüzden kafam çok karıştı ve bu arada glukoz 105-108 insülin 12 /insülin direnci oluşmaya başladı hoca glucopage 850 her akşam içmemi önerdi ve ben ilaçlara 1 aydır kullanmaya başladım kilo problemi yaşadığım için kortizol baskılama testi istendi gece 11de 1mg dekort içtip ve sabah 8:34 civarında kan verdim sonuç 1,21 çıktı bu sonucum normal mi ve testen 1 gün önce sabah aldoctone ve 6gün önce dostinex içtim bu ilaçlar kortizol baskılama testimin sonucunu etkiler mi? ilaçları kullanmam doğru bir yaklaşım mı? dostinex kilo artışı yapar mı?sizin hikayem için yorumunuzu ve önerilerinizi rica edebilir miyim? SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  2. kortizol süpresyon testi22 Nisan 2016 14:37

    hocam bu arada son tahlil adetin 3.günü sonuçlarım AMH 6,85 bu değer polikistik over için değerlendirilebilir mi? ab.pelvik usg normal androstenodion (1,84)/ 17OH PROGESTERON 0,89 /DHEA-SO4 208,3 fsh 4,73 LH 3,32 /E2 45,02 /D3 10,8 /FERRİTİN 6,74

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Marmara A.H.de endokrin ve genetik bölümün takibi altında olduğunuzu belirtmişsiniz. Bu durumda yapılacak her türlü tetkik ve tedavinin onların bilgisi altında olması ve onların önermediği hiçbir şeyin yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Tüm test sonuçlarınız da onlar tarafından değerlendirilmeli ve böylece kafa karışıklıkları önlenmelidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  4. deksatemoz supresyon testi yapılacak yarın bana ama açıklamaları okuduğumda tetrasiklin grubu ile etkileşmektedir diyor. 3 gündür tetradox alıyorum ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    Yazımızın son cümlesinde olduğu gibi bu durumu doktorunuza bildirerek ne yapılması gerektiğini sorunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba. 24.11.2016 da kortizol'un yüksek çıkması nedeniyle cusshing tanısıyla sol surrenal ameliyat oldum. (1.8 cm ) patoloji temiz çıktı. 06.12.2016 tarihinde yeniden yapılan kortizol tahlili 26.24 çıktı. (Normal değer sabah 6.2-19.4) Bunun üzerine24 saatlik idrar kortizol tahlili yapıldı. Sonuç 75.64. normal değer ( 36-137 ) ve Gece saat 23.00 te 2 adet dekort içerek yeniden kortizol testi verdim. Sonuç 3.82 ( Normal değer 6.2-19.4 ) Sizce bu sonuçlar neyi ifade eder ? Kortizol neden halen yüksek ? Yanıtlarsanız sevinirim. Tesekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Klinik değerlendirmenizi doktorunuz yapacaktır. Sadece test sonuçlarına bakarak bir yorum yapmamız mümkün değildir. Sizi muayene eden ve şikayetlerinizi dinleyen doktourun yapacağı değerlendirme önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,

    Yalnızca şunu merak ediyorum. İki haftadır antidepresan kullanıyorum (Efexor 75mg) gece 23:00'da Dekord (2x0.5 mg) ilaç kullanıp sabah 08:00'da Deksametazon Supresyon testi yaptıracağım. Doktoruma antidepresan kullandığımı söylemedim. Sonucu herhangi bir şekilde etkiler mi ya da alacağım ilaçla ilgili herhangi bir reaksiyon gösterir mi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,
    Deksametazon Supresyon testini etkileyen ilaçlar arasında antidepresanların adı geçmemektedir. Ancak siz yine de doktorunuza da sorunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  10. Dekort ilacı 23:20 de içtim kanımı 08:00 de verdim bir sakınca olur mu acaba?

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    Bir sakınca olmayacağını düşünüyoruz. Ancak test sonucunuzu doktorunuza gösterirken bundan bahsetmeyi unutmayınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  12. merhabalar byetta adlı diyabet ilacını başlamak için doktorum 1 mg dexametazon süpresyon testi yaptı,sonucu 1.8 in altında beklerken 12.11 çıktı.2 MG süpresyon testi yapmayı uygun buldu. Sonuç ne çıkabilir,Cushingh sendromu ya da bir tümör mü vardır

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    Doktorunuz bu olasılığı test etmek için tahlili tekrarlamaktadır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar , 1 gün önce Deksametazon Supresyon Testi yaptırdım ama referans değer aralığı yazılmamış . Benim değerlerim ise 0.770 cıkmış. Kötümü , iyimi sonuç yardımınızı rica edebilirmiyim ?

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    Yazımızda sorunun cevabı bulunmaktadır ve aşağıdaki gibidir:
    Deksametazon süpresyon testi sonucu elde edilen kortizol seviyesi 3 mikrogram / desilitrenin (ug/dL)’nin altında olmalıdır. Böylece verilen deksametazon ile ACTH salgılanmasının baskılandığı anlaşılır.

    Bu seviyenin üzerinde kortizol düzeyleri çıkarsa, ACTH salgılanmasının baskılanmadığı, vücudun çeşitli yerlerinde bulunabilecek bir tümörden ACTH üretimi gibi durumların olabileceği düşünülür.

    Eğer kortizol seviyesi 10 ug/dL’nin üzerinde olursa, Cushing Sendromu bulunabileceği düşünülür.
    Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  16. merhabalar, gece 11de 1 mg deksametazon aldiktan sonra sabah 8.30da kan verdim. fakat kortizol degerim 3.08 cıktı. sonra idrar testi jstendi. ve sonucun normal de cikabilicegi söylendi. eger sonuc normal cikarsa 1 mg deksametazon neden işe yaramamıs olabilir??

    YanıtlaSil
  17. Merhaba Ayşegül hanım,
    Değerlendirmeyi testi isteyen doktorun yapması doğru olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  18. gece 11.00 di 2 adet dekort adlı ilaç içtim kortizol degerim 0.44 çıktı normal olup olmadığını merak ediyorum

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Ayla hanım,
    Sonucunuz normaldir, tahlil sonucunuzu doktorunuza göstermeyi ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  20. fersan Òzsayin29 Ocak 2018 08:57

    Merhaba hocam hipertansiyon sikayeti ile kardiolojiye gittim Işler buyudu kendimi 3ndokrinolojide buldum .butun tetkikler yapildi
    Kortizol akşam 23 de 0,5 mg dekort×4 Sabah 8 de kan verdim sonuç 2,2 ug/dl çikti Deģerlendirmenizi rica edeceģim .Saygilarimla

    YanıtlaSil
  21. Merhaba,
    Sonucunuz normal çıkmıştır. Tahlil sonucunuzu doktorunuza göstermeyi ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  22. Ramazan güner3 Şubat 2018 13:27

    Merhaba hocam 2 gün boyunca 6 saatte 1 dekort 0.5 aldım 2 günün sonunda sabah 8 de kan verdim 2.27 çıktı sizce cushing varmıdır saygılarımla

    YanıtlaSil
  23. Merhaba Ramazan bey,
    Bizce Cushing yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  24. BEKİR SARITAŞ4 Ağustos 2018 17:45

    Düşük doz süprasyon testinde ( 4MG.) KORTİZOL 2.12 ÇIKTI. Yorum nedir

    YanıtlaSil
  25. Yazımızda "Deksametazon süpresyon testi nasıl değerlendirilir?" başlığı altında sorunuzun cevabı bulunmaktadır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  26. Hocam merhaba benim Kortizol ilaçlı kan tahlili den sonra 1 den küçüktür çıktı ne demek oluyor

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Yasin bey,
    Deksametazon süpresyon testinden sonra kan kortizol düzeyinin normalde düşmesi beklenir. Deksametazon süpresyon testi sonucu elde edilen kortizol seviyesi 3 mikrogram / desilitrenin (ug/dL)’nin altında olmalıdır. Böylece verilen deksametazon ile ACTH salgılanmasının baskılandığı anlaşılır. Bu sonuca göre sizin sonucunuz normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  28. mrba gece 23 de ilacı içip sabah 8 de kan vedim ve kortizol 14.14 çıktı bu ne demek yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil
  29. Merhaba,
    Deksametazon süpresyon testinden sonra kan kortizol düzeyinin normalde düşmesi beklenir. Deksametazon süpresyon testi sonucu elde edilen kortizol seviyesi 3 mikrogram / desilitrenin (ug/dL)’nin altında olmalıdır. Böylece verilen deksametazon ile ACTH salgılanmasının baskılandığı anlaşılır. Sizin sonucunuz bu değerin üzerinde çıkmıştır. Değerlendirme doktorunuz tarafından yapılmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder